Home

Tablet PC


Softwaregigant stapt stilaan af van PC
MICROSOFT ONTWIKKELT HANDCOMPUTER MET TRANSMETA (rt)

Microsoft werkt samen met chipfabrikant Transmeta aan de Tablet PC. Dat is voorlopig de codenaam voor een computer met de grootte van een A4-blad. Voor het softwarehuis wordt het stilaan duidelijk dat er meer is dan de PC.



Microsoft gaat steeds meer de hardwaretoer op. Na de X-Box spelletjescomputer ontwikkelt de fabrikant nu ook een handcomputer. Het is een teken dat hard- en software steeds meer naar mekaar toegroeien. Voorlopig gaat het nog maar om een prototype dat komende week getoond zal worden op de Comdex-computerbeurs. Microsoft werkt samen met Transmeta aan het project. Transmeta verlengt met de nieuwe Crusoe-processor de levensduur van de batterijen aanzienlijk door een totaal nieuw ontwerp van chips te gebruiken. Toch is de processor compatibel met Intel; daarvoor zorgt de ingebakken vertaalsoftware. Het is lang niet zeker dat Microsoft de hele rit uitrijdt met Transmeta. Voor de X-Box werkte Microsoft aanvankelijk samen met AMD maar liet die op het einde vallen voor oude bekende Intel.

De handcomputer krijgt een variant van het Windows-besturingssysteem mee, speciaal gemaakt voor draagbare computers. Het belangrijkste instrument van de Tablet PC wordt de pen. Windows zal een module bevatten die het handschrift herkent, zoals ook de Palm-computers hebben. Ook via spraakherkenning en een optioneel toetsenbord kan de Tablet PC bestuurd worden. En dat past compleet in de logica van de peter van dit project, Bill Gates. Die zei een tijdje terug nog dat herkenning van het handschrift voorlopig voorrang krijgt op spraakherkenning.

De Tablet PC is bedoeld als voorbeeldtoepassing voor ".NET", de Internetstrategie van de softwaregigant. Door al zijn software op Internet te brengen wil Microsoft zijn programma's via tal van toestellen beschikbaar maken. De enige vereiste is dat ze toegang hebben tot Internet. De draadloze netwerkkaart is dan ook onmisbaar in de Tablet PC.

bron Copyright (c) 1996-2000 by deCURSOR & Planet Internet België 
13 november 2000 Gratis e-zine Editie nummer 290

 

© 2000
Info: info@digibieb.nl / Openbare Bibliotheek Oss