Home

Vorig Nederlands nieuws

 

Compaqs iPaq wint snel aan populariteit
Het aandeel van Palm op de Europese markt voor handhelds is het afgelopen kwartaal fors gedaald. Compaq verovert daarentegen flink terrein met de iPaq. Dat blijkt uit een onderzoek van Canalys. Palm verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar 347.000 handhelds. Dat was een stijging van 38 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus het marktonderzoeksbureau.

Maar in termen van marktaandeel moest het bedrijf terrein prijsgeven. De groei van Palm blijft namelijk fors achter bij die van de totale markt, die een verdubbeling liet zien. Het marktaandeel van Palm daalde daardoor van 52,1 tot 41,3 procent.

De iPaq van Compaq wordt daarentegen steeds populairder, hoewel het bedrijf nog ver achterblijft bij marktleider Palm. Het marktaandeel van Compaq steeg van het eerste kwartaal vorig jaar tot dit jaar liefst van 2,2 procent tot 11,9 procent. Compaq verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar iets meer dan 100.000 handhelds, tegen een kleine 9000 in dezelfde periode vorig jaar....lees verder bron: webwereld

Motorola kribbelt op de Palm
Motorola heeft met iSketch een softwareprogramma ontwikkeld dat eigenaars van een handheld PC de mogelijkheid biedt om op hun toestel handgeschreven nota's en schetsen te maken en deze vervolgens draadloos, gecompresseerd en geëncrypteerd via e-mail te versturen. Momenteel werkt de software enkel op het Palm OS platform. Deze toepassing en andere gelijkaardige programma's maken deel uit van een nieuwe vloed van software die speciaal is ontwikkeld ter uitbreiding van de veelzijdigheid van de draadloze Personal Digital Assistants (PDA). Net als de makers van handheld toestellen en de GSM-operatoren die hard hun best doen om continu nieuwe draadloze diensten in de kijker te plaatsen om op die manier handhelds aantrekkelijker te maken, richten ook softwareontwikkelaars hun aandacht meer en meer op draadloze toestellen. Ook Intel werkt met Ink messaging aan een toepassing om met de hand op de PDA geschreven krabbels draadloos via instant messaging te versturen.Bron:www.uptobyte.com

Juridische strijd van start over e-books
Een traditionele uitgever en een uitgever van e-books 
ontmoeten elkaar dinsdag voor het eerst voor de rechtbank. 
Inzet: is een e-book een boek?
bron: www.webwereld.nl

Site is door KPN op 15-12-2001 gesloten

Het begrip e-book nu ook aanwezig bij de telewijs-site (www.telewijs.nl)  van de KPN. Men kan hier ook terecht voor veel vragen over "Internet en Onderwijs", het informatiepunt van KPN Telecom voor het onderwijs. Klik op zoek en typ e-book of ebook in

De Lezerspremie van Utrechts Nieuwsblad biedt u in samenwerking met Uitgeverij Contact de mogelijkheid om gratis kennis te maken met de roman ‘De fasen’ van Harry Pallemans in PDF-format.

Van 24 april tot en met 30 april kunt u de volledige versie van deze roman downloaden. Klik hiervoor op de illustratie en volg de aanwijzingen.

Na 30 april is de Fasen nog wel beschikbaar, maar is niet meer het gehele werk te downloaden.

info: www.utrechtsnieuwsblad.nl

Toshiba - marktleider op gebied van notebooks - wil in de loop van de maand juli haar langverwachte intrede maken op de markt van handheld computers. De nieuwe PDA (Personal Digital Assistant) zal gebaseerd zijn op Microsofts Pocket PC platform, maar op de precieze technische specificaties is het nog even wachten.
Bron: http://www.uptobyte.com/nieuws/telex.asp

Compaq drijft productie iPaq Pocket PC verder op
Om het hoofd te kunnen bieden aan de wereldwijde vraag heeft Compaq beslist om de productie van haar iPaq Pocket PC fors op te drijven. Op dit moment zijn er nog 600.000 tot 700.000 onafgewerkte bestellingen en later deze maand wil Compaq haar populaire handheld PC ook op de Japanse markt lanceren.
Bron: http://www.uptobyte.com/nieuws/telex.asp

HP neemt licentie op PDF-formaat
Hewlett-Packard (HP) heeft een licentie genomen op Adobe's Portable Document Format (PDF). De computergigant wil dit populaire formaat vanaf het voorjaar van 2002 immers integreren in haar printers, scanners en digitale camera's.
Bron: http://www.uptobyte.com/nieuws/telex.asp

Palm handhelds weer wat goedkoper
Een maand na de aankondiging van een reeks nieuwe modellen (mét uitbreidingspoort!) laat Palm weten dat het de prijzen van een aantal oudere modellen gaat verlagen. Het prijskaartje van het instapmodel m100 gaat van 149 naar 129 dollar. De Palm IIIc (met kleurenscherm) en de monochrome Palm Vx zullen elk 299 dollar kosten, een verlaging van respectievelijk 30 dollar en 50 dollar.
Bron: http://www.uptobyte.com/nieuws/telex.asp

Handspring verlengt licentieakkoord voor Palm OS
Naast de prijsverlagingen heeft Palm ook bekendgemaakt dat het licentieakkoord met Handspring voor het gebruik van het Palm OS in diens Visor handhelds werd verlengd tot april 2009. Eerder dook het gerucht op dat Handspring wel eens voor een ander besturingssysteem zou kunnen kiezen, iets wat nog altijd mogelijk is...
Bron: http://www.uptobyte.com/nieuws/telex.asp


Samenwerking met Adobe voor e-books
Amazon is begonnen met de verkoop van e-books die gelezen kunnen worden met de software van Adobe. Tot nu toe verkocht Amazon alleen e-books die met Microsoft Reader gelezen moesten worden. Door de overeenkomst met Adobe wordt het e-book aanbod verdubbeld tot 4000.

Microsoft lanceert testversie Talisker
Microsoft heeft een eerste testversie van haar Talisker besturingssysteem, de opvolger van Windows CE v3.0, ter beschikking gesteld van zo'n 300 testers. Talisker Beta 1 is een besturingssysteem voor diverse handheld gadgets, de meest uiteenlopende internettoestellen en bedrijfsautomatiseringssystemen. Talisker beschikt over heel wat verbeteringen in vergelijking met Windows CE v3.0: de meest belangrijke daarvan zijn de sterk opgedreven beveiliging, de eenvoudiger aan te passen gebruikersinterface en het integreren van Media Sense, een technologie die aan eigenaars van gadgets laat weten welke types van netwerkverbindingen beschikbaar zijn. De definitieve versie van Talisker, verwacht voor het einde van dit jaar, zal ook ondersteuning bieden voor diverse .Net technologieën van Microsoft, waaronder ook instant messaging en de vaak aangehaalde Passport authentificatieservice. In tegenstelling tot Windows XP bevat Talisker wél ondersteuning voor Bluetooth, een draadloze radiotechnologie die een vlotte communicatie mogelijk maakt tussen toestellen die slechts enkele tientallen meters van elkaar verwijderd zijn. bron www.uptobyte.comDownload nu bij www. ebook.nl  fl. 0,-
Commerce, ePublishing, eBooks door Eler Een eBook over eBooks! 
Technologie, beveiliging, stragieën, producten, consequenties, toekomstige ontwikkelingen.

Op zoek naar een 2e hands handheld, palmtop e.d. kijk op www.TweedehandsPalm.nl. Het is een site voor advertenties op het gebied van tweedehands palmtopcomputers en pda's. Men kan daar ook gratis uw palmtopcomputer te koop aanbieden. 

Het vakblad van de boekhandel en nieuws voor het boek heeft eind maart 2001 een eigen site geopend en een aantal  artikelen over het e-book online gezet in een apart e-book dossier. 

Het blad Eos heeft besteed deze maand aandacht aan het elektronische boek op de virtuele plank

PC magazine, april 2001 special over ebooks "Het einde van het papieren tijdperk?", p. 87 -  92. Opvallend in het artikel is het totaal niet noemen van de REB (rocket Ebooks) Zij noemen de Franklin reader de enige specifieke ebook-lezer, maar die kraken zij af. Wat bedoeld wordt met het bijschrift "Pocketpc op een goede palmcomputer blijkt de beste oplossing voor digitaal lezen."" blijft onduidelijk. Artikel geeft weinig nieuwe informatie. Jammer van zo'n special over ebooks.

 Sharp kiest voor Linux op PDA   
Op de CeBIT in Hannover laat Sharp een prototype zien van een multimedia PDA. Het apparaat komt deze zomer in Europa op de markt en zal draaien op het besturingssysteem Linux. Ook zal het Japanse bedrijf mogelijk de Europese markt voor mobiele telefoons herbetreden. volledig artikel ...
Op de digibieb pollvraag;"Wanneer denkt u dat het e-book een succes wordt?"  Is de uitslag het jaar 2003
2003 61.1%
2002 14.8%
2005 11.1%
2004 7.4%
Nooit 5.6%

Totale stemmen: 54
Het Zuidkoreaanse bedrijf, LG Electronics, voornamelijk bekend om hun monitoren, liet een prototype zien van een internetpad die op Linux draait.
Het product is nog niet af, dus de specificaties van de Digital iPad zijn ook niet zeker maar het apparaat ziet er veelbelovend uit. Het apparaat maakt verbinding met internet via een draadloze LAN-verbinding (802.11b) en het kan daarmee snelheden halen van 11 Mbps. Het besturingssysteem is gebaseerd op Linux 2.4.0. Een ingebouwde Linux mediaspeler kan MPEG4- en MP3-bestanden afspelen. De iPad is voorzien van een Compact Flash en een PCMCIA slot.
Palm stelt twee nieuwe modellen voor
Palm heeft twee nieuwe modellen voorgesteld die wat variatie in haar productaanbod moeten brengen: de m500 en de m505 zijn beide uitgerust met 8 MB aan geheugen, een Secure Digital uitbreidingspoort, de nieuwe versie van het Palm besturingssysteem (v4.0) en een nieuwe lithiumpolymeer batterij die heel wat langer meegaat dan de lithiumion batterij waarmee de oudere modellen waren uitgerust.

Beide toestellen zijn gebundeld met een mobiele internetkit die het voor de gebruiker van de handheld mogelijk maakt om een nabijgelegen GSM als draadloze modem te gebruiken. De zwart-wit m500 (399 dollar) is vanaf eind april verkrijgbaar, de m505 (449 dollar) die is uitgerust met een 16-bit kleurenscherm zal pas vanaf mei in grote hoeveelheden op de markt komen. Goed nieuws voor ontwikkelaars van add-on modules is dat Palm heeft beloofd om het nieuwe type van connector te gebruiken op alle nieuwe modellen en dat gedurende minstens twee jaar. Verrassend is dat Palm meteen een uitgebreide bundel software meelevert met de nieuwe modellen: een krachtige(re) rekenmachine, een programma om foto's te bekijken, een toepassing om e-books te lezen, en ook Documents to Go, een populair programma om Microsoft Office bestanden op de Palm te bekijken en te bewerken. Palm wil ook zo snel mogelijk uitpakken met een set van zeven Secure Digital uitbreidingskaarten: een 16 MB geheugenkaart, een back-upkaart, een kaart met spelletjes, een kaart met een spelling- en grammaticacontrole en drie kaarten voor internationale reizigers. Tegen de lancering zou ook een draadloze modem beschikbaar moeten zijn...(bron www.uptobyte.com)

Linux op moderne PDA's in C'T: magazine voor compter techniek, nr. 4 april 2001, p. 78 -81. Artikel over de mogelijkheid om Linux op pda's te installeren.

"Haal meer uit uw PDA, de handigste software voor Palmsize-pc's" in het april 2001 nummer van Computer Totaal. P. 34 - 43. Naast de Palm software wordt ook de Pocket PC programma's besproken.

Palm in april nummer van PCM
PCM, april 2001  artikel over: de gedachte achter Palm, p. 60- 63 en Perfect werkpaard "de handige Palm" p.64 -69.

Nieuwe Clie handheld van Sony  Sony zal in de loop van volgende maand een nieuwe Clie handheld PC lanceren die de verkoop van het toestel wat moet aanzwengelen. De nieuwe Clie wordt uitgerust met heel wat aantrekkelijke nieuwigheden zoals de mogelijkheid om digitaal opgeslagen muziekbestanden af te spelen - iets wat tot hiertoe niet mogelijk was met een door het Palm besturingssysteem
aangedreven zakcomputer - en zal bovendien beschikken over een kleurenscherm dat iets scherper en helderder is dan bij de eerste Clie. Verder kan de nieuwe Clie rekenen op een 33-MHz Dragonball VZ processor van Motorola, een intern geheugen van 8 MB en een herlaadbare lithium ion batterij die het 15 dagen uithoudt (11 uur indien gebruikt voor het afspelen van muziekbestanden). In Japan biedt Sony ook software aan waarmee eigenaars van een Clie televisieprogramma's kunnen bekijken die op een Memory Stick werden gedownload (op een Memory Stick van 128 MB kan tot 160 minuten aan beeldmateriaal worden opgeslagen!). lees verder...

De Website van Han Raaijmakers legt uit hoe je krant in je rocket-ebook kan laden.
De krant in het Nederlands. Met een  batch file (en de hulp van rbmake) kun je heel gemakkelijk de dagelijkse krant in het rb format zetten. 

Compaq introduceert nieuwe iPaq Pocket PC
Compaq stelde eind vorige week twee nieuwe iPaq Pocket PC's voor: de nieuwe iPaqs moeten het bedrijf helpen om met haar handhelds verder door te dringen in de bedrijfswereld. Het nieuwe H3670 model is dan wel voorzien van 64 MB aan geheugen (ruimschoots voldoende voor bedrijfstoepassingen), voor de rest ziet het toestel eruit zoals de andere iPaq handhelds. Dat extra geheugen maakt de H3670 meteen ook heel wat duurder dan de voorgaande modellen, die ook al niet echt goedkoop waren: de H3670 zal vanaf april verkrijgbaar zijn voor 649 dollar. Het andere nieuwe model is de H3635, die op een paar extraatjes na identiek is aan de H3630. Zo is hij uitgerust met een Compaq Flash expansion pack, dat gebruikers toelaat hun opslagcapaciteit verder te verhogen of toegang te krijgen tot een bedrijfsnetwerk om via een modem e-mails op te halen of wat te surfen op het net. De H3635 is ook voorzien van de speciale Peacemaker software waarmee gebruikers gegevens van andere handheld PC's (waaronder ook Palm handhelds!) gemakkelijk gegevens kunnen transfereren. De H3635 krijgt een prijskaartje van 599 dollar, ongeveer 100 dollar duurder dan de H3630. 
(Bron: www.uptobyte.com)

Palm en Handspring verliezen terrein tegenover Microsoft
Palm en Handspring hebben hun aandeel op de markt voor handheld pc's in januari 2001 sterk zien dalen ten opzichte van toestellen die werken met het Pocket PC besturingssysteem van Microsoft. Volgens cijfers van marktonderzoeksbureau PC Data had Palm de voorbije maand een marktaandeel van 60,5% in de Verenigde Staten, een daling tegenover de 65% die het in december nog kon voorleggen. Handspring, dat een licentie heeft op het Palm besturingssysteem, zag haar marktaandeel dalen van 27% in december naar 26% in januari. Ondertussen groeide het marktaandeel van de Compaq iPaq Pocket PC op diezelfde tijdspanne van 2% naar 4%, terwijl ook Hewlett-Packard en Casio - die eveneens werken met het Pocket PC besturingssysteem van Microsoft - hun marktaandeel zagen aangroeien van respectievelijk 2% naar 3,5% en van 1,5% naar 2%. De gemiddelde prijs van een handheld pc steeg van 280 dollar in de maand december naar 296 dollar in de maand januari, een stijging die is toe te schrijven aan het groeiende marktaandeel van de duurdere Pocket PC modellen. Bron:www.uptobyte.com

E-BOEK BREEKT NIET DOOR, OF TOCH? - Behalve WAP wil het ook nog niet echt vlotten met de aftrek van elektronische boeken. Qua hardware zijn ze natuurlijk een stuk minder handzaam en draagbaar dan het gewone boek en bovendien: het aanbod is nog altijd slap. De Amerikaanse auteur Mark Amerika (pseudoniem uiteraard) is nu overgestapt op een cyberroman die je op je gewone PC kunt lezen. Zijn boek "Grammatron" omvat 1100 teksten, 2000 hyperlinks, 40 minuten geluid en een oneindig aantal mogelijkheden om het verhaal zich op jouw manier te laten afspelen. Kijk voor meer info op: www.grammatron.com
Fans van horrorauteur Stephen King kunnen binnenkort trouwens op Internet gratis enkele Engelstalige fragmenten lezen van zijn nieuwe roman. Het eerste van drie gedeeltes van Dreamcatcher staat vanaf 5 maart op de website van het Amerikaanse blad Time, http://www.time.com. Bron: Internet Report, 23 februari 2001 (www.mistermail.nl)

Compaq kan vraag voor iPaq Pocket PC niet volgen
dinsdag 30 januari 2001.In een poging om te antwoorden op de massale vraag voor haar iPaq Pocket PC heeft Compaq een nieuwe zwart-wit versie van het toestel op de markt gebracht. Er is een nijpend tekort aan kleurenschermen wat maakt dat de vraag voor de kleurenversie van de iPaq Pocket PC van Compaq momenteel 25 keer groter is dan het aanbod. lees uptobyte verder..

"Hoge prijs en hardware probleem voor eBooks"
15 februari 2001 - De relatief hoge prijs en de benodigde hardware zijn een belemmering voor de Amerikaanse markt voor digitale boeken, de zogenaamde eBooks, zegt onderzoeksbureau Arthur Andersen. In Nederland staat de eBookmarkt volgens betrokkenen nog in de kinderschoenen met hoogstens dertig aangeboden e-booktitels. Lees verder in www.emerce.nl/


Heeft u al een persoonlijke digitale assistent?

Is uw werktas het chaotische toneel van pennen, papiertjes, bonnetjes, boodschappenlijstjes en ergens nog uw agenda en mobiele telefoon? Misschien wordt het dan tijd voor een Personal Digital Assistant. Ofwel een multi-agenda in de vorm van een kleine handcomputer.

Conclusie van de consumentengids, febr. 2001
De huidige generatie PDA's levert - weliswaar voor een smak geld - als multifunctionele elektronische organizer over het algemeen aardige prestaties. De gsm-palmtops zijn hierop een negatieve uitzondering: door de eigen software zijn ze zeer beperkt in het gebruik. Uit de twee geteste modellen selecteerden we dan ook geen beste koop.

Bij de palmtops is de Handspring Platinum (f.950) de beste koop. De Palm m 100 (f.480) is een voordelige keus, maar heeft wel een erg beperkt geheugen. De Ericsson MC 218 (f.1200) en Psion Series 5mx (f.1250) zijn beste koop bij de handhelds. De Oregon Scientific Osaris 8MB (f.500) is een voordelige keus.

 

Lees nu voortaan de Pocket-PC of Handheld-editie van dagblad Trouw. Nu is het mogelijk om het laatste nieuws via uw handheld te lezen! Bekijk het laatste nieuws van Trouw.nl op uw handheldcomputer of Pocket-pc met Windows CE of Psion. Dankzij deze handheld-editie bent u op elk moment van de dag op de hoogte van het laatste (Trouw)-nieuws, dat bijna 24 uur per dag ververst wordt. 

 

Men moet wel eerst een gratis versie van www.avantgo.com installeren. Meer informatie bij www.Trouw.nl. U kunt de Trouw Handheld-editie ook bekijken en als html-bestand in te laden in de REB1100 of Rocket-ebook via het url: http://www.trouw.nl/handheld/handheld.html

Sinds 22 januari 2001 is het eerste Nederlands betaalde ebook te koop: De Veteraan van Frederick Forsyth fl. 9,95  Alleen nog in PDF-format PDF

Special computertotaal: lees alles over eBooks

 

Het eBook wint aan populariteit. Waar kunt u de eBook-readers, gratis Nederlandstalige boeken en editors voor het zelf maken van eBooks vinden? Computertotaal.nl helpt u met een handleiding op weg. Lees verder >>

 

Speciaal voor de eRocket-reader ontwikkelde Pigmalion een interactieve ebook kalender voor 2001. De kalender kan ook als een agenda worden gebruikt om afspraken in te noteren. Er is ook een aanduiding van de feest(elijke)dagen. Bijzonder zijn ook de prenten en de gedichten die bij elke maand horen. De prenten zijn van Johan Devrome, de gedichten van Geert De Kockere. Het geheel oogt fraai, is heel gebruiksvriendelijk en maakt van de eRocket-reader net iets meer dan een toestel om alleen maar boeken op te lezen.

Naar aanleiding van Gedichtendag op 25 januari biedt Pigmalion de kalender gratis aan.  Er is een Belgische versie en een Nederlandse versie (de feestdagen verschillen).  Ze zijn  op de eBooks-site van Pigmalion te vinden: http://www.pigmalion.be/ebooks

Bibliotheken in Gelderland proberen het e-book uit. "Wordt het een bedreiging voor de bibliotheek of kunnen we hier nog een stuk dientverlening rond maken met een grote portie toegevoegde waarde??" is de vraag. Overzicht Gelderse bibliotheken waar het Rocket e Book is.

Brabants Dagblad
Een boekenkast vol in één apparaatje

Boeken lezen via een beeldscherm is niet meer zo afstotend als menigeen denkt. Vijf Tilburgers gebruikten een week lang het e-boek, en zien er wel wat toekomstmuziek in.

NIEUWE FREDERICK FORSYTH TIJDELIJK GRATIS BIJ BOEKNET en WWW.EBOOK.NL!
Frederick Forsyth, auteur van beststellers als De dag van de Jakhals, De Vuist van God en Het spook van Manhattan, is de eerste auteur van wie een nieuwe verhalenbundel als e-book wordt gepubliceerd.
Vanaf 5 januari 2001 om 9:00 uur zal het eerste verhaal, Het wonder, ter kennismaking gratis bij BoekNet worden aangeboden. De titel van de nieuwe verhalenbundel van Forsyth is Kwintet. De bundel zal bestaan uit 5 op zichzelf staande thrillerverhalen. Om de twee weken zal er een nieuw verhaal bij BoekNet worden gepubliceerd. Na Het wonder, dat gratis verkrijgbaar is, verschijnen tussen 19 januari en 16 maart 2001 nog vier verhalen, die fl. 9,95 per stuk gaan kosten. Vanaf 16 maart kunnen de vijf verhalen alleen nog als complete bundel worden gedownload tegen betaling van fl. 39,95. In het najaar van 2001 zal Kwintet ook als 'traditionele' paperbackuitgave verkrijgbaar zijn. Klik hier voor meer informatie over de auteur. Bron: www.boeknet.nl

PDF cover imageThe Miracle [E-BOOK: MICROSOFT READER, Glassbook, PDF] by Frederick Forsyth  Price: $2.70  Available for download now.


De eerste Nederlandse bespreking van de Franklin eBookman in PC Magazine is niet erg gunstig voor deze ebooklezer. "het prototype...reageerde bijzonder traag en instabiel op onze instructies. Bovendien vonden we de kwaliteit van het scherm nogal mager." De eBookman moeten worden geupgraded voor de MS-Reader (pas zomer 2001 beschikbaar, red). De ebookman komt vanaf maart 2001 beschikbaar volgens dit artikel. Franklin eBookman: het digitale boek is er. In PC Magazine, januari 2001, p. 32.

Multimedia op je vlakke hand : overzicht van de actuele Pocket PC's. In C'T nr. 1-2, 2001, p. 28-29. door Dr Jurgen Rink. Iedereen die een pocket PC wilt kopen moet dit artikel lezen. "Pocket PC is te duur om alleen als PIM te gebruiken". Multimedia is beperkt tot 30 minuten MP3 muziek". ".. een accutijd van enkele uren..."  Windows CE heeft de slechte gewoonte om alle programma's in het RAM geheugen vast te houden.. enz.. De Pocket PC is er nog niet..maar wij blijven erin geloven dat het perefecte apparaat er komt.


Nieuwe OS van Palm met Bluetooth :
Ook versie 5.0 al in de maak

 
Palm heeft een bètaversie gedemonstreerd van een nieuwe versie van haar besturingssysteem. Palm OS 4.0 moet de zakcomputers van Palm helpen om van een organiser uit te groeien tot een krachtig apparaat voor draadloze spraak en data communicatie.

Lees in Vrij Nederland van deze week:Het succes van Rocket-e-boek : handpalmgrote e-boeken, Vrij Nederland, 16 december 2000, nr.50 , p.74-75 door Louis Stiller

Lees in C'T Moleculaire verlichting : de opmars van organische displays. In C't 2000, nr 12 p. 82-86 door michael kiy

McAfee beveiligt handhelds
McAfee introduceert als een van de eerste een beveiliging tegen virussen op Personal Digital Assistants (PDA's). Met McAfee Virusscan Wireless beveiligen gebruikers hun handheld tegen virussen die via een cradle, docking station, infrarood of kabel de PDA binnensluipen. McAfee zegt het virus bij de bron aan te pakken, doordat tijdens het uitwisselen van de gegevens met de pc, de software de bestanden controleert. Het softwarepakket, dat inmiddels verkrijgbaar is voor f79,-, is geschikt voor bijna alle moderne PDA's; zowel de handhelds die op Palm OS, Pocket PC, Windows CE als Symbian Epoc (Psion) draaien worden hiermee beschermd. 

Visor nu ook in Nederland
Distributeur Retail Express neemt de Nederlandse distributie van de Handspring producten voor haar rekening. Ook bij Inmac is de Visor verkrijgbaar. Het bekendste product is de Visor handheld, die is ontwikkeld door de oude oprichters van Palm. De PDA gebruikt het Palm OS als besturingssysteem en is volledige compatibel met alle Palm applicaties. 

Op 4 december 2000 startte de theologische uitgeverij NARRATIO met de zogenaamde Digi-boeken. Boeken downloaden kost ƒ7,50 en opsturen van de diskette per post ƒ12,50. De boeken zijn volgens de uitgever interessant om in de praktijk te gebruiken, maar die voor het beperkte koperspubliek in een kleine oplage zouden moeten worden gedrukt. De gedrukte versie (kopie van de computerprint) kost ƒ25,00.Voorlopig zijn drie titels beschikbaar:
Documenten van de mensheid, Wat is er met kerst mis? en Geloven van A tot Z.
Hiermee wordt aangetoond dat digitale stukken boeken goedkoper zijn dan de gedrukte materialen.

Amerikaanse ebook online-winkels mogen niet naar Europa verkopen!
"Please note that this device is not available for sale outside of the United States." is de mededeling bij www.bn.com en www.powells.com meldt Q: In what countries can I buy the Rocket eBook? A: Currently the Rocket eBook is only available for sale in the United States." Het advies is voorlopig: zelf naar de VS gaan of iemand daar een REB laten kopen. 

Stephen King stopt met 'The Plant'
Stephen King heeft via zijn website laten weten voorlopig niet verder te schrijven aan 'The Plant'.


Boekenbranche bijeen over o.a. e-book
Geheel in de tijdgeest is de Elspeet - conferentie op 25 en 26 november 2000 het SWOT-weekend gedoopt. Via de kapstok van Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats zullen actuele discussies en ontwikkelingen in ons vak aan bod komen. Is collectiviteit nu een sterkte of een zwakte voor de boekenbranche? Wat zijn de voor- en nadelen van de huidige trend van concernvorming? Zijn e-publishing en e-commerce kansen of regelrechte bedreigingen voor de boekhandel en uitgeverij? Heeft het papieren boek nog kansen, of is de opkomst van e-publishing en e-books een bedreiging?

Online versie: Voordracht E-book in de boekhandel

Microsoft vertaalt e-books in brailleMicrosoft en Pulse Data International hebben besloten samen te werken aan de ontwikkeling van een speciale e-book reader voor blinden en mensen met een zwak gezichtsvermogen. De voornaamste bedoeling is om Microsofts Reader software te integreren in Pulse Data's BrailleNote, een reeks schermloze toestellen die in staat zijn om tekst te vertalen naar spraak en/of braille.

Nederlandse literatuur gratis op internet site 
Korte romans en novellen van Harry Mulisch, Maarten 't Hart en Joost Zwagerman zijn nu al te vinden op de nieuwe gratis boekensite www.ongebonden.nl. En ook verhalen, van onder anderen Marion Bloem, Remco Campert en Tessa de Loo. Na de opening 1 december 2000 van de virtuele bibliotheek komen er elke week nieuwe titels bij.

Amazon opent e-bookshop
Bij Amazon.com kan je niet alleen terecht voor papieren boeken, de on line gigant heeft vanaf nu ook elektronische boeken of zogenaamde e-books in haar virtuele winkelrekken staan. Er zijn momenteel ongeveer 1.000 titels beschikbaar, in het Microsoft Reader en audio-formaat. 

Softwaregigant stapt stilaan af van PC : MICROSOFT ONTWIKKELT HAND-PC MET TRANSMETA
Microsoft werkt samen met chipfabrikant Transmeta aan de Tablet PC. Dat is voorlopig de codenaam voor een computer met de grootte van een A4-blad. Voor het softwarehuis wordt het stilaan duidelijk dat er meer is dan de PC. [lees verder ...]

Sagem lanceert revolutionaire Pocket PC
Microsoft en het Franse Sagem hebben samen een draadloze Pocket PC ontwikkeld met ingebouwde mogelijkheden inzake telefonie en internet.
...meer

New-e-publishing start in Nederland aantal diensten o.a. verkoop en distributie ebook.
E-publishing: ‘Alles went, ook een e-book’ Begin dit jaar startte Caf van Kempen samen met zijn zoon Sander New-E-Publishing waarmee zij de Nederlandse uitgeversmarkt over de digitale streep willen trekken. ‘Nog twee jaar en we lezen in een luie stoel met de laptop op schoot en het wijntje in de hand’ in Nieuws Tribune  9 nov. 2000

Ebook aanbieding bij boeknet is uitverkocht. 
Het is nu wachten op de Franklin eBookman die pas dit najaar leverbaar is. Ook de REB1100 en REB1200 (Rocket-eBook) zijn pas dit najaar in de VS leverbaar en pas in het voorjaar 2001 in Nederland. Alleen de Pocket-PC is als ebook lezer beschikbaar.

Diverse E-book-lezers te koop bij boekhandel Donner (vanaf 17 november 2000). Begin 2001 kan men ook e-books in de winkel laden.

H E T  E-B O O K  I N  O P M A R S 

in  het radioprogramma SPEKTAKEL ging afgelopen zaterdag 4 nov. 2000 op Radio 5 over het e-book

Als we de kranten en tijdschriften mogen geloven, zal het lezen van een roman binnenkort nooit meer hetzelfde zijn. Want, in de toekomst lezen we allemaal onze boeken vanaf een draagbaar computerschermpje. Vaarwel aan het knisperen der pagina's, de geur van drukinkt en papier en vaarwel aan de fraaie boekomslag. Voortaan wordt het handen aan de knoppen en spotlicht aan in het elektronische boek ofwel e-book.
Programmamaakster Yolanda Mante onderzocht wat een ebook de lezer op dit moment zoal te bieden heeft. Daartoe bezocht zij de openbare bibliotheek in Oss en Doetinchem, waar lezers al kennis kunnen maken met dit nieuwe fenomeen. En in Utrecht sprak zij met de maker van een internetsite waar je gratis boeken kunt  downloaden en ebook-bebruiker van het eerste uur Leon Sprengers vertelt over zijn franse boeken en het ebook. Luister naar 'het ebook in opmars'.
 

Vanaf maandag 14 november is deze aflevering ook in RealAudio te beluisteren. Zie de Real Audio pagina van Humanistische Omroep

De Digitale Revolutie 4 en 5 november 2000 ging over de PocketPC. Eerdere uitzendingen van De Digitale revolutie zijn via hun site te bekijken
[lees verder..]

21-10-2000

E-books te koop bij BoekNet
Vorige week is BoekNet gestart met het introduceren van e-books op de site. Het aanbod is in samenwerking... 
[Lees verder]

Stephen King 
geeft "plantje" nog wat water. Gevolg gevend aan de loyaliteit van zijn lezers, heeft Stephen King beslist... [Lees verder]

 

 

Home
 

© 2000
Info: Openbare Bibliotheek Oss