Home

Vorig Nederlands nieuws

minipc.pagina.nl van start

Tussen de tabletpc, laptops, pda's of pocketpc is een nieuw soort computer in opkomst de mini-pc. De Flipstart maar ook andere types zorgen de komende jaren voor verandering van het uiterlijk van de pc maar vooral het gebruik van PC zorgen. Hanteerbare apparaten die overal gebruik kunnen worden, wel een toetsenbord maar geen groot apparaat.De lompe pc-kasten verdwijnen en de cube modellen nemen hiervoor de plaats in. Zoals de monitoren in rap tempo smaller worden zal dat nu ook met de pc-kasten gaan gebeuren. De minipc.pagina heeft een automatische nieuwsvoorziening, wie zich gratis abonneerd op deze nieuwsbrief blijft op de hoogte van de internationale ontwikkelingen op gebied van cube, barebone, minipc en flybook.
Kijk voor meer op de: http://minipc.pagina.nl
  (18-02-2005)

Descartesprijs voor oprolbare beeldschermen

ROME (ANP) - Onderzoek dat de weg opent naar oprolbare licht- en beeldschermen is onderscheiden met de Descartesprijs. Aan het onderzoek, dat werd geleid door professor Richard Friend van de Universiteit van Cambridge, namen ook wetenschappers van Philips deel.
De Descartesprijs van de EU is Europa's toonaangevende prijs die uitmuntend Europees onderzoek bekroont. Aan de prijs, die donderdag in Rome werd uitgereikt, is een bedrag van 700.000 euro verbonden.

De onderzoeksgroep, die verder bestond uit weten-schappers uit Duitsland, België en Zweden, heeft volgens de jury gezorgd voor een revolutionaire doorbraak op het gebied van polymere lichtgevende dioden. Het onderzoek zal nieuwe toepassingen als oprolbare schermen en lichtgevend behang mogelijk maken. Voor de derde editie van de prijs hadden zich 230 onderzoekteams en negenhonderd wetenschappers gemeld. Het onderscheiden onderzoek spitste zich toe op de ontwikkeling van alternatieve, goedkopere technologie voor schermen met flexibel plastic op afgezet glas of siliconen.

Bron: SP!TS Actueel, donderdag 20 november 2003


Towards roll-up screens and switch-on wallpaper
A first award of 700,000 euro went to a project which has carried out work on the revolutionary potential of polymeric light-emitting diodes (PLEDs) for light and image display screens. The project led by Prof. Richard Friend of the University of Cambridge (UK) in association with further researchers from Belgium, Germany, The Netherlands, Sweden, and the UK, aimed at developing the technology to replace deposited glass- or silicon-backed displays with flexible plastic substrates, allowing for cheaper processing.
The concept is revolutionary and there is no theoretical limit to the size of the displays that can be produced. Applications in the pipeline are expected to revolutionise high performance electronics used at home such as TV and video. Additional commercial benefits may include, amongst others, direct ink-jet printing.
Project co-ordinated by Prof. Richard Friend of the University of Cambridge (UK) in association with researchers from Cambridge Display Technology (UK), Materia Nova in Mons (Belgium), Linköping University (Sweden), Philips Electronics Nederland in Eindhoven (the Netherlands) and Covion Organic Semiconductors in Frankfurt am Main (Germany).
Website: http://www-oe.phy.cam.ac.uk

  (21-11-2003)

Philips werkt aan 'dreuzelscherm'

Bij Harry Potter is het nog pure magie, die de letters in zijn krant doet bewegen, maar als het aan Philips ligt, kunnen over een paar jaar ook dreuzels -ofwel niet-tovenaars- zo'n krant lezen. Onderzoekers van het elektronicaconcern melden vandaag in het vakblad Nature (Electronic paper reaches video speed) dat ze een beeldscherm hebben gemaakt dat de goede leesbaarheid van papier combineert met de snelheid van lcd-schermen. Bron: Trouw Datum: 25-09-2003 lees verder..)


Electrowetting display principle. If no voltage is applied (situation a), the flat oil film results in a coloured pixel. If a voltage is applied (b), the oil film contracts, resulting in reflection of incident light from the white substrate. Photo: Philips


BEELDSCHERM WERKT MET BEWEGENDE OLIEDRUPPELTJES

Elektronisch papier door Rob van den Berg, Bron NRC, 27-09-2003

Een flexibel, helder beeldscherm met de mogelijkheid er video op af te spelen: Philips Research in Eindhoven ontwikkelde een nieuwe technologie voor elektronisch papier.
KLEINE GEKLEURDE oliedruppeltjes, die zich onder invloed van een elektrische spanning over een oppervlak uitspreiden en weer terugtrekken, vormen de sleutel tot een flexibel beeldscherm dat niet veel dikker is dan een velletje papier. Daarmee wordt het mogelijk om de afzonderlijke pagina's van een boek of krant één voor één af te beelden. Het elektronische papier is ontwikkeld door Robert Hayes en Johan Feenstra van Philips Research in Eindhoven. In vergelijking met eerder ontwikkelde technieken op dit gebied biedt de nieuwe techniek niet alleen een veel helderder beeldscherm, ook is hij zo snel dat er videobeelden in kleur op kunnen worden afgespeeld. Dat lukte tot nu toe met geen enkele andere vergelijkbare technologie ( Nature  25 september 2003). lees verder..

More background information on electrowetting, including video clips, is available from Philips (engelstalig) 

(06-10-2003)

AOpen's Cube ondersteunt Microsoft Windows XP Media Centre Edition 2005 (MCE)


De Cube, die zowel als bare bone en als compleet systeem verkrijgbaar is, is bestemd voor de woonkamer. Het is een fluisterstille trendy computer van kleine afmeting (slechts 20 cm breed en 18,5 cm hoog). De XC Cube mikt op een lifestyle publiek door een moderne ontwerp en de grote keuze aan kleuren, waaronder hoogglans zwart, metaal en parelwit.
 

Den Bosch, 26 oktober 2004 – De Taiwanese PC-fabrikant AOpen heeft zijn serie XC Cube bare bone PC systemen geschikt gemaakt voor toepassing van de Microsoft Windows XP Media Centre Edition 2005. AOpen richt zich daarmee op PC-gebruikers die een totaaloplossing zoeken voor multimedia toepassingen en betere home entertainment willen combineren met de stijlvolle design en excellente computing prestaties. De nieuwe Cubes zijn via de gespecialiseerde vakhandel verkrijgbaar. www.aopen.nl

zie ook
minipc.pagina.nl over MCE 2005

bron: www.steijger.com
  (26-10-2004)

Sony Vaio U : niet te groot niet te klein

Wie onderweg is die een laptop te groot vind en een PDA te klein kan binnenkort een minipc aanschaffen. Flipstart moet dit jaar nog uitkomen, de OQO is verschenen in de USA. In Japan is Sony met de Vaio U op de markt gekomen. Met de afmetingen van 16,7 x 10,8 x 2,6 cm is het, volgens Sony, momenteel de kleinste pc met Windows XP.
De Vaio U is een compromis tussen de tablet pc en pda: tablets zijn te groot en te zwaar, terwijl de schermpjes van een pda te klein zijn om er Windows XP op te gebruiken. De Vaio U weegt 550 gram en heeft een 5-inch display met een resolutie van 800 x 600 beeldpunten dat zowel in portret- als in landschapsformaat bruikbaar is.

U kunt de Vaio U bedienen met behulp van een stylus, met een geïntegreerde trackball, met de knoppen naast het scherm of met een aangesloten usb-toetsenbord.


Het dockingstation biedt bovendien aansluitingen voor FireWire, LAN, VGA en extra usb-poorten.
 


De Vaio U heeft een harde schijf van 20 GB en geïntegreerde WLAN volgens de 802.11b- en g-standaard.   De prijs voor de VGN-U50 met Windows XP Home, 256 MB DDR-RAM en 900 MHz Celeron M ligt rond 1300 euro, terwijl de VGN-U70 met Windows XP Pro, 512 MB RAM en 1 GHz Pentium M is de prijs ongeveer 1550 euro

bron: http://www.vnunet.be
  (14-09-2004)

Streaming Media en RSS

De Pocketpc zal de komende tijd beheerst worden door twee nieuwe soorten media. Het is geen kwestie wie gaat winnen, ze zijn beide winnaars, want ze zijn nu al een succes, alleen het is nog een kwestie van een doorbraak bij het “grote publiek” die wacht wat een vaste betaalbare prijs voor overal UMTS of WI-FI .

PocketPC Media biedt meer dan een movietrailers, music videos en short movies want elke dag kan men het laatste Nederlandse nieuws-video's  bekijken dankzij een partnership met FTV. De site is meer dan een verzameling links. De balans tussen eigen en gevonden media is goed..lees hieronder verder

Het succes van RSS is dat het nieuws naar je toekomt ipv dat je allerlei site af hoeft te gaan. Een  pocketpc Rss reader is nodig, men stelt in wat  men wilt ontvangen en alle “news” bronnen stromen binnen. Van het laatste news, blog roddels tot achtergrondjes voor je scherm. Het accent ligt hierbij vooral op tekst.

Digibieb heeft speciaal een aantal Nederlandse RSS feeds geschikt gemaakt om op een pocketpc, PDA of smartphone te lezen zonder rssreader. www.digibieb.nl/rss_pda.htm
 

 

De streaming media ontwikkeling is meer gericht op beeld en geluid met het principe om overal het laatste NOS Journal, de nieuwste film clips of  gewoon live naar de radio luisteren op Pocketpc of Smartphone.

PocketPC Media en “Streaming media”
De unieke Nederlandse site (echter ook geschikt gemaakt voor een Engelstalig publiek) genaamd “PocketPC Media” is helemaal ingericht om even het laatste journaal te bekijken, een radio te beluisteren of een filmpje te bekijken. Om het commercieel aantrekkelijk te maken kan men  gerichte video commercials uit te zenden.

Want wie een movie trailer wilt bekijken op zijn smartphone of pda, krijgt kort een reclamefilmpje van pdashop. Het is net of je in de bios zit, eerst wat reclame en dan de hoofdfilm, tot nu toe niet storend.  
PocketPC Media biedt meer dan movietrailers, music videos en short movies want elke dag kan men het laatste Nederlandse nieuws-video's  bekijk dankzij een partnership met FTV.  De site is veel meer dan een verzameling links, De balans tussen eigen en gevonden media is goed. Ook de bruikbaarheid en overzichtelijkheid is goed voor het scherm van een XDA of PDA. Daarnaast zijn  er plannen om binnenkort op de site van PocketPC Media om video reviews van diverse pocketpc gerelateerde soft- en hardware uit te gaan zenden. De site is al opgemerkt door het Amerikaanse  toonaangevende tijdschrift pocketpcmag.com.en Davi's IPaq

Toekomst is dichtbij
Nu de Kpn en Vodafone starten met maandelijks onbeperkt gebruik UMTS/GPRS abonnementen en overal Wifi Hotspots neerzetten komt er een markt voor streaming media. Het zal voorlopig  de zakelijke gebruiker zijn die overal content kan bekijken. De ingang van Pocketpc media maakt het eenvoudig en aantrekkelijk om in de trein of file nog even het laatste NOS journaal te bekijken. De rest volgt wel wanneer het onbeperkt gebruik iets goedkoper wordt. Nu de overgang van ISDN naar ADSL bijna afgerond is komt de nieuwe emigratie van GSM naar UMTS op gang. Men wilt meer snelheid en bewegende beelden op de mobiel. Wie thuis nu al een Wi-Fi hotspot heeft en Wi-Fi op zijn Pocketpc kan nu al overal surfen of even een film bekijken. En men kan zelfs naar de buurman lopen om “de nieuwe toekomst” te laten zien op zijn pocketpc met streaming media. http://www.pocketpcmedia.nl/

  (19-07-2004)

Sharp Ebook

Sharp heeft een prototype getoond van een flinterdun kleurenscherm. Het scherm is slechts 1mm dik en is verder van LCD-formaat. Hierdoor kan het product bijvoorbeeld gebruikt worden als eBook, waarbij er documenten en foto's op kunnen worden weergegeven. Voor het bekijken van deze documenten is er dan geen externe lichtbron meer nodig. Het Japanse bedrijf is verder van plan het product voor 2007 op de markt te gaan brengen en heeft inmiddels al redelijk wat content ter beschikking. In tegenstelling tot het elektronisch papier van Philips, Sony en E Ink, heeft Sharp namelijk al direct 7000 boeken in eBook-formaat op de plank liggen, dankzij eerdere inspanningen voor de Zaurus PDA

bron: http://www.tweakers.net/nieuws/33195/nieuws.dsp
  (07-07-2004)

 

 
 

 

Op www.startpagina.nl kan men voortaan op de http://elektronisch-papier.pagina.nl raadplegen. Alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van het elektronisch-papier, het zogenaamde "smartpaper" of digitale inkt. Maar ook alle ontwikkelingen rondom OLED (OLED = organic light-emitting diode) en Pled (polymer light-emitting diode) namelijk de beeldschermen van de toekomst worden op deze link pagina bijgehouden. De pagina wordt beheerd door Jan de Waal contentmanager van digibieb en werkzaam bij de openbare bibliotheek Oss.
(19-08-2003)

Naamsverandering Pocket PC-software

 


"het nieuwe besturingssysteem eenvoudigere verbinding met Bluetooth- en WiFi-netwerken"

Nieuwe versie handheld-besturingssysteem Microsoft biedt weinig nieuws 

Naamsverandering Pocket PC-software lijkt enige doel update
Microsoft heeft een nieuwe versie van zijn handheld-besturingssysteem uitgebracht. Naast een nieuwe naam, Windows Mobile ter vervanging van Pocket PC 2002, biedt de software echter weinig nieuws. 

Met de nieuwe naam, voluit Windows Mobile 2003 Software for Pocket PC, wil Microsoft duidelijk maken dat Windows de basis vormt van het besturingssysteem voor mobiele producten. De nieuwe software biedt echter opvallend weinig nieuws in vergelijking met de originele Pocket PC-versie of de Pocket PC 2002-upgrade. Lees verder..
Bron :http://www.zdnet.nl
(24-06-2003)

Microsoft lanceert Windows Mobile 2003 software voor Pocket PC's

Nieuwe Pocket PC-software met eenvoudige WiFi- en Bluetooth-connectiviteit en ondersteuning voor digitale media
Schiphol-Rijk, 23 juni 2003 - Microsoft kondigt de beschikbaarheid aan van Windows Mobile 2003 software voor Pocket PC's. De nieuwe versie breidt de mogelijkheden van Pocket PC's uit met onder andere eenvoudige toegang tot draadloze netwerken en verbeterde ondersteuning voor digitale media. Diverse fabrikanten hebben op basis van Windows Mobile software nieuwe apparaten ontwikkeld, die vanaf vandaag leverbaar zijn. Ontwikkelaars kunnen met de nieuwe software gemakkelijk Microsoft .NET-services en -toepassingen bouwen, met behulp van een nieuwe Software Developers Kit (SDK). Microsoft heeft tevens de merknaam 'Windows Mobile' bekendgemaakt, die gebruikt zal worden als eenduidige en gemakkelijk te herkennen merknaam voor alle software van Microsoft voor mobiele apparaten. Lees verder..

bron: http://www.microsoft.com

(24-06-2003)

HP stopt Bluetooth in nieuwe iPaq-lijn  

 


iPAQ h2215 
Released: 16/06/2003

 iPAQ Pocket PC h2215 
A broad range of features, BluetoothTM, expansion capabilities and multimedia make the iPAQ Pocket PC h2200 series unit essential for you to communicate, access and manage information when you want.  

HP stopt Bluetooth in nieuwe iPaq-lijn 

Nieuwe pda's verschijnen tegelijkertijd met PocketPC 2003
HP lanceert volgende week maandag een nieuwe lijn iPaq-pda's. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt tijdens de Amerikaanse CeBit-beurs in New York. 

De IT-gigant brengt maandag verschillende nieuwe iPaq's uit, waaronder de h2210. De lancering vindt naar verwachting tegelijkertijd plaats met die van Microsofts PocketPC 2003-software. Lees verder...

Lees ook : Live From CeBit - HP to Release the iPAQ h4000 Series and More  (Bron : http://www.bargainpda.com )

Lees ook : First Gateway PDA and Pocket PC 2003 Coming June 23
(Bron : http://www.brighthand.com
Bron :http://www.zdnet.nl
(20-06-2003)

Microsoft's Pocket PC 2003, new PDAs coming June 23
BOSTON - Microsoft will launch its Pocket PC 2003 operating system on June 23, and Gateway and Hewlett-Packard will announce new PDAs (personal digital assistants) on the same date, according to sources familiar with the companies' plans Tuesday. 
The new version of Pocket PC will come with improved capabilities for detecting and maintaining wireless network connections, and better performance. It will also be optimized for Intel's XScale processors, according to an industry analyst. 

Gateway will make its debut into the handheld market alongside the Pocket PC 2003 launch, another source said. The company has embarked upon a strategy to turn its fortunes around by emphasizing consumer electronics products in addition to its flagship PCs.  Read more..

bron: http://www.infoworld.com

(20-06-2003)

 

 

Prototype 'elektronisch papier' 

 'elektronisch papier' van Philips en E-Ink 

Philips en E-Ink hebben nieuwe prototypes gepresenteerd van bijna papierdunne schermen. Deze prototypes zijn vijf voorbeelden van dit type schermen, die geschikt zouden zijn voor de markt. Het heldere en goed leesbare scherm heeft een resolutie van 160 pixels per inch. Nog niet eerder is een scherm verschenen met een dergelijke dichtheid. Deze toename in dichtheid is zowel te danken aan verbeteringen van het materiaal voor het scherm, door E-Ink, als het speciaal door Philips ontworpen 'thin film-transistor (TFT) backplane' en de verbeterde drivers. 

bron: www.pbcnb.nl
info :
www.eink.com/news/releases/pr69.html
(23-05-2003)

Handhelds met spraakfunctie in trek


De personal digital handheld (pda) raakt uit de gratie bij kopers. De voorkeur gaat uit naar een handset waar ook mee gebeld kan worden. 
Dit blijkt uit een woensdag gepresenteerd rapport van IDC. Volgens de marktonderzoeker zijn er het eerste kwartaal minder pda's over de toonbank gegaan. 

Het aantal verkochte handcomputers daalde met ruim 21 procent tot 2,45 miljoen stuks. Handsets waarmee ook kan worden gebeld, zoals smartphones, werden de eerste drie maanden van dit jaar echter wel goed verkocht. 

In totaal steeg de verkoop van dergelijke handsets met 16,6 procent tot 107,6 miljoen exemplaren. Spraak is weer terug als 'killer application', constateert IDC. 
Door Wilbert de Vries

bron: http://www.webwereld.nl  
(1-05-2003)
Tweede SPV Smartphone Orange uitgesteld 

UTRECHT - 22/04/03 Orange heeft de introductie van zijn tweede Smartphone model, de SPV e100 (SPVx) uitgesteld om te voorkomen dat het huidige model niet meer verkocht wordt. Dat schrijft het Engelse tijdschrift Mobile. De opvolger van de huidige SPV Smartphone heeft grotere toetsen, een beter scherm en een eenvoudiger indeling van de menu’s. 

Het toestel werd aangekondigd tijdens de 3GSM Cannes beurs in februari van dit jaar met de mededeling dat de eerste toestellen binnen 6 tot 10 weken in de winkels zouden liggen. Dat is tot op heden niet gebeurd. 

Het nieuwe toestel zou ook beter voorbereid zijn op voorgeladen SD-geheugenkaartjes met spelletjes, muziek- of videobestanden. Een marktintroductie zou vooralsnog alleen plaatsvinden in Engeland, Frankrijk, Denemarken en Zwitserland. 

Nederland zou pas later dit jaar over de SPVx mogen beschikken. Door het uitstel zal hoogstwaarschijnlijk ook deze introductiedatum vooruit worden geschoven.

bron: http://www.12move.nl/content/article/606780.htm 

(1-05-2003) © 12move/ZDNet 

Dell  AXIM X5 te koop in Nederland 

  
Dell lanceert Axim X5 pda in Europa

De eerste pda's van Dell zijn sinds gisteren te koop in Europa. De Pocket PC-bestuurde Axim X5 wordt ook via de Nederlandse website verkocht.

De verwachtingen zijn hooggespannen, want de pda's van Dell veroverden in de Verenigde Staten al een behoorlijk aandeel van de pda-markt. Volgens Michael Dell is sinds november vorig jaar zelfs 10 procent van het totale aantal in de VS verkochte pda's een exemplaar van Dell. Het aantrekkelijke prijskaartje, Dells klassieke troef, is daar wellicht debet aan. In vergelijking met andere Pocket PC-bestuurde handhelds is de Axim X5 inderdaad een stuk goedkoper.
 
De Axim X5 is verkrijgbaar vanaf 299 euro (inclusief btw) en bestaat in een 'Basic'-model en een 'Advanced'-model, allebei uitgerust met de Pocket PC 2002 Software van Microsoft. Het basismodel wordt aangedreven door een Intel X-Scale Processor die tot 300MHz gaat, en beschikt over 32MB sdram-geheugen en 32MB Intel StrataFlash rom-geheugen. In de 'Advanced' versie van de Axim X5 zit een 400MHz-processor, 64MB sdram-geheugen en 48MB rom-geheugen.
 
Dell hoopt zijn handcomputertjes niet alleen te verkopen aan consumenten, maar ook aan ondernemingen van elke omvang en aan de publieke sector.
 
bron: http://www.computable.nl/artikels/binnlan3/n0703tjd.htm
Redactie Computable

(7-02-2003)

Luxian Pocketpc met Telefoon in Nederland te koop

LUXian introduceert The New Way Of Communicating met onze nieuwe Microsoft Windows gestuurde Alles-in-Eén UBIQ-5000 Series Pocket PC 2002, Phone Edition.  Geintegreerd in de UBIQ-5000 Series Pocket PC 2002 is een nieuwe generatie GSM/GPRS telefoon met een volledig scala van spraak en data communicatie, inclusief de mogelijkheid om SMS en e-mail te verzenden en te ontvangen, en een internet browser voor toegang tot het mobiele internet.

  bron: http://www.luxian.nl/nederlands.htm
(7-02-2003)

Bill Gates toont slimme hebbedingen Bill Gates toont slimme hebbedingen 
Microsoft-oprichter Bill Gates heeft de aftrap gegeven voor de Consumer Electronics Show in Las Vegas met de onthulling van futuristische hebbedingen. Gates toonde onder meer een horloge, waarmee de drager door middel van een draadloze dataverbinding in staat is om actuele gegevens te raadplegen.
Via een radioverbinding heeft de bezitter van het slimme uurwerk draadloos de beschikking over bijvoorbeeld verkeer, weer en nieuws. Bovendien kan de gebruiker met het horloge korte tekstberichten ontvangen. Bill Gates toonde tijdens de opening van de CES nog meer slimme draadloze spulletjes, zoals een magnetisch apparaat dat op de koelkast kan worden geplakt en sportresultaten of beurskoersen weergeeft. Het gaat in beide gevallen om de zogenoemde Smart Personal Object Technology, kortweg SPOT, ontwikkeld door een onderzoeksgroep van Microsoft. Binnen SPOT worden chiptechnologie, netwerk- en softwaremogelijkheden met elkaar gecombineerd. "Het geeft precies de informatie weer waar je om vraaggt", aldus de softwaremiljardair. "We willen niet dat je een PDA of een supercomputer om de pols gaat dragen, we willen je alleen de informatie geven die je nodig hebt."
bron: De Telegraaf, 09 januari 2003 
http://www.microsoft.com

  bron: http://www.antennebureau.nl/start.htm
(13-01-2003)

 

Axim X5 bindt strijd aan met HP’s Pocket PC’s 

De nieuwe Dell Pocket PC, Axim X5 geheten, moet vooral op prijs gaan concurreren. De twee handhelds die de online verkoper introduceerde in Las Vegas, zijn onder meer uitgerust met een 3,5 inch kleurenscherm, infraroodpoort en koptelefooningang. 

De goedkoopste Axim kost 199 dollar, draait op een 300 MHz Intel XScale PXA250 processor en heeft 32 MB sdram aan boord. De duurdere variant bezit een 400MHz XScale chip, 64 MB geheugen, en kost 299 dollar. 

Hewlett-Packard gaat graag de strijd met debutant Dell aan. De nieuwe iPaq Pocket PC van HP luistert naar de naam h5450. Dit zwaar uitgeruste model biedt ondersteuning voor vingerafdrukherkenning en de 802.11b-standaard, en heeft 20 MB aan opslagcapaciteit. Met een prijs van 699 dollar is de h5450, die draait op dezelfde Xscale chip als de high-end Axim, niet weggelegd voor de doorsnee consument.  Lees verder...

bron:http://www.zdnet.nl
(21-11-2002)

 

Dell brengt op 18 november 2002
 
een spotgoedkope pda op de markt

Op de Comdex-beurs in november presenteert Dell een handheld die minder dan tweehonderd dollar kost. Een aantal technische details lekten gisteren uit via een Franse website.
 
De Franse gespecialiseerde site pdafrance.com publiceerde deze week foto's en interne documenten van Dell over de nieuwe handheld. Op verzoek van het bedrijf werden de documenten later weer van de site verwijderd. Dell wees er ook op dat de technische specificaties die gepubliceerd werden niet de definitieve zijn.
Volgens de informatie op de site zou het gaan om een pda met het Pocket PC besturingssysteem van Microsoft. Als processor zou gebruik gemaakt worden van de Xscale chip van Intel met 300 of 400 MHz. Het toestel heeft slots voor Compact Flash en Secure Digital kaarten.
 
Volgens sommige bronnen laat Dell de handcomputer door een Taiwanees bedrijf maken.

bron:http://www.computable.nl
(05-11-2002)

 

Tabletpc.pagina.nl


Bij www.startpagina.nl is sinds 15-10-2002 de http://tabletpc.pagina.nl  van start gegaan. De nieuwste ontwikkelingen en de links worden op die pagina bijgehouden. Deze pagina wordt onderhouden door de makers van digibieb.nl. 
bron:http://tabletpc.pagina.nl
(16-10-2002)

PDA raakt hebbedingimago kwijt

Pda's worden niet langer gezien als hebbeding, maar als hulpmiddel om de bedrijfsvoering te verbeteren. De verkopen zullen na dit jaar weer aantrekken.
Volgens deze marktonderzoeker komen de handhelds in een nieuwe 'levensfase' door de technologische ontwikkelingen. Zo wordt gewerkt aan betere en snellere processors en besturingssystemen en worden steeds meer draadloze technologieën ondersteund. Lees verder...
bron:http://www.webwereld.nl
(18-10-2002)

Ebook.nl gaat veranderen

eBook.nl gaat veranderen

De komende tijd gaat eBook.nl haar diensten uitbreiden, volgens de ebook.nl nieuwsbrief. Zij blijven gratis Nederlandse eBooks blijven aanbieden, maar zullen daarnaast de mogelijkheid bieden om ook betaalde Engelse en Nederlandse titels te downloaden.
De belangrijkste uitbreidingen van eBook.nl zijn als volgt:
Aanbod van betaalde en gratis titels
Regelmatig nieuwe titels in het Nederlands en Engels
Regelmatig een nieuwsbrief
Meer categorieën zoals Science Fiction, Naslagwerken, Spanning,etc 
Beperking van formaten tot MobiPocket en Palm Reader 

bron:http://www.ebook.nl
(18-10-2002)


Pocket PC-Club.


De Nederlandse PocketPC-Club houdt je op de hoogte van nieuws, informatie, tips, verzorgt reviews van hard- en software en heeft een forum waar je al je vragen en reacties kwijt kunt.
bron:http://www.pocketpc-club.nl/
(13-10-2002)


Tablet PC komt eraan....

 ....maar niet in het Nederlands
Als op 7 november 2002 de Tablet PC verschijnt, dan ondersteunt hij Engels, Frans, Duits, Koreaans, Japans en Chinees. Spaans- en Italiaanssprekenden moeten echter nog even geduld hebben. Ook een Nederlandse Tablet PC is dan nog niet beschikbaar.
Het besturingssysteem van de Tablet PC betreft een versie van Windows XP die dusdanig is aangepast dat computergebruikers hun systeem met een styluspen bedienen, in plaats van de traditionele muis plus toetsenbord. Microsoft heeft de eerste versie van de software eerder dit jaar aan hardwarefabrikanten ter beschikking gesteld, in de hoop dat de nieuwe apparaten voor de kerst in de winkel kunnen liggen. Lees verder...

bron: http://www.zdnet.nl
(27-09-2002)


Digitale bibliotheek van Lemniscaat

Digitale (e-mail) bibliotheek van Lemniscaat

De uitgever Lemniscaat vervolgt het succes van het gratis e-mail-boek Arthur – de zienersteen  van de auteur Kevin Crossley-Holland. Zo'n 8500 personen ontvingen de tekst van het boek per e-mail-afleveringen. Volgens de uitgever schaadde het de verkoop niet. Binnen zes weken gingen tienduizend exemplairen over de toonbank (Boekblad 13/09/2002) 
Momenteel zijn zeven boeken verkrijgbaar: Kevin Crossley-Holland, Arthur – de zienersteen, Kevin Crossley-Holland, Arthur – in het tussenland, Lida Dijkstra, Wachten op Apollo, Lieneke Dijkzeul, Eiland in de wind, Annika Thor, De lelievijver, Simone van der Vlugt, Jehanne, Simone van der Vlugt, Schijndood 

bron:http://www.lemniscaat.nl/site/jeugd.html
(12-09-2002)

Elektronisch papier volgend jaar op de markt

Elektronisch papier volgend jaar op de markt
Philips wil in de eerste helft van volgend jaar technieken voor 'slim papier' op de markt brengen. Philips Mobile Displays Systems (MDS) werkt hiertoe al enige tijd samen met het Amerikaanse bedrijf E Ink, dat in 1997 is voortgekomen uit onderzoek aan het MIT in Boston. ..

Uniek aan de technologie is dat wanneer de spanning wordt uitgeschakeld de informatie wordt 'bevroren'. Zo zou een elektronische krant kunnen worden ontwikkeld die vele malen per dag ververst zou kan worden. Daarnaast zouden schermen van PDA's aanzienlijk verbeterd kunnen worden. De elektronische displays munten namelijk uit in helderheid, zeker vergeleken met LCD-schermen. Het stroomverbruik neemt volgens Philips echter niet af.
Lees  verder ...

bron: http://www.emerce.nl
(12-09-2002)

Tulip PaceBook

Tulip introduceert een unieke combinatie van notebook, tablet pc en LCD pc; de PaceBook.
Dit product is in de Benelux exclusief verkrijgbaar via Tulip Computers.

Door de combinatie van touchscreen, wireless keyboard en de doordachte ergonomie blinkt de Tulip PaceBook uit in zijn gebruiksvriendelijkheid. Documenten zijn in zowel Landscape als in Portrait mode te bewerken. Ideaal voor presentaties en al uw andere bewerkingen onder Windows XP/PRO/2000.    

bron: http://www.tulip.com/
(12-08-2002)

Microsoft maakt Windows CE krachtiger 

Microsoft maakt Windows CE krachtiger 
Integratie van spraakherkenning en IPv6 Met de nieuwste versie van Windows CE.Net worden mogelijkheden voor kleine apparaten die van het besturingssysteem gebruik maken groter. Naast ondersteuning van de nieuwste Windows Media codes, is ook spraakherkenning geïntegreerd. .lees verder


bron: http://www.zdnet.nl

(12-08-2002)

Windows CE for Smart Displays.

Mira krijgt nieuwe naam 
Super-afstandbediening begin volgend jaar in de winkels
Microsofts Mira-platform gaat voortaan door het leven onder de naam Windows CE for Smart Displays. De webpad-achtige afstandsbedieningen met groot lcd-scherm verschijnen in de loop van volgend jaar en vormen het zoveelste offensief van Microsoft om de huiskamer te veroveren. 
Mira werd in januari voorgesteld op de CES-beurs. Net zoals bij enkele andere nieuwe Microsoft-initiatieven bleef het aanvankelijk allemaal vrij mysterieus. Intussen is er al meer bekend over de technologie. Mira-toestellen, of Windows-powered Smart Displays, zoals ze nu worden genoemd, zijn in feite een soort super-afstandsbediening in de vorm van een webpad met een lcd-scherm..lees verder


bron: http://www.zdnet.nl

(06-07-2002)

Microsoft heeft grootse plannen met Tablet PC

Eerste Tablets PC  vanaf 7 november 2002 in de winkels. Notebooks behoren volgend jaar tot het verleden. Iedereen is dan overgestapt op de Tablet PC. Dat is althans de hoop van Microsoft, die op de TechXNY-beurs in New York de eerste details vrijgaf over het platform dat draait op een speciale versie van Windows XP. 
lees verder...

bron: http://www.zdnet.nl
(27-06-2002)

Paceblade Pacebook  Tablet PC
Tulip/Paceblade Pacebook 

Flexibele magazijnbediende
Na veel marketinghype begint de tablet pc nu langzaam in de praktijk te verschijnen. PC Magazine heeft de Benelux-primeur en bekijkt de Pacebook van Paceblade, in de Benelux gedistribueerd door Tulip. Een tablet pc met toetsenbord, Transmeta Crusoë-processor en een volwassen versie van Windows XP. 

De Pacebook draait op een 600 MHz Transmeta Crusoë 5600-processor en beschikt over 128 MB ram, waarvan 16 MB wordt gedeeld met de videochip, een Silicon Motion Lynx3DM. Die levert het beeld aan een helder 14 inch tft-touchscreen. De harde schijf kent 10 GB opslagruimte. Alle pc-hardware is ingebouwd in de schermbehuizing, die daardoor redelijk zwaar is. Een goede toevoeging aan het apparaat is het losse toetsenbord, dat via infrarood over maximaal vier meter met de computer communiceert. Zo kun je het apparaat aan een bureau als laptop gebruiken, maar ook op de arm meenemen en via de forse meegeleverde stylus bedienen. lees verder...

bron: http://www.zdnet.nl
(27-06-2002)

Toshiba rust zakcomputer uit met WiFi 

Toshiba heeft een palmcomputer geïntroduceerd die standaard is uitgerust met WiFi. Deze technologie voor draadloze communicatie, officieel bekend als IEEE 802.11b, was tot dusver voornamelijk in notebooks terug te vinden.

De nieuwe Toshiba e740 is gebaseerd op het PocketPC 2002-platform van Microsoft. Dat betekent dat het apparaat werkt onder een vereenvoudige versie van het besturingssysteem Windows. De 170 gram wegende e740 heeft een kleurenscherm van 3,5 inch, een PXA250 XScale-processor van Intel en 64 MB werkgeheugen aan boord. Voor uitbreidingen is een Secure Digital-insteeksleuf beschikbaar.
Het apparaat van Toshiba kost in de Verenigde Staten 599 dollar (635 euro) en is gericht op consumenten. Zij zullen de draadloze communicatievoorzieningen kunnen gebruiken rond zogenaamde ‘hotspots’, basisstations die op openbare locaties zoals winkelcentra, vliegvelden, hotels en internetcafés zijn geplaatst. Ze hebben een actieradius van circa honderd meter. Daarnaast zijn basisstations voor thuisgebruik het laatste jaar sterk in prijs gedaald. (gke)

bron: http://www.automatiseringgids.nl/

(27-06-2002)

Virtueel toetsenbord

Virtueel toetsenbord dit jaar in de schappen
Dinsdag, 28 mei 2002 - Nog dit jaar brengt Siemens het virtuele toetsenbord op de markt. Hiermee kan overal van een 'normaal' toetsenbord gebruik gemaakt worden. 
Het virtuele toetsenbord is door het Israëlische bedrijf VKB ontwikkeld. Het apparaatje is in staat om een toetsenbord op een vlakke ondergrond te projecteren. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een infrarood systeem dat oppikt welke toetsen de gebruiker aanraakt.
  lees verder..

bron: http://www.webwereld.nl/

(28-05-2002)

HP iPaq Pocket PC

De populaire handcomputer van Compaq blijft bestaan, maar krijgt een andere naam mee. In het vervolg gaat dit apparaat HP iPaq Pocket PC heten. Daarbij komt dat Hewlett-Packard de technologie van zijn Jornada Pocket PC gaat integreren in de HP iPaq Pocket PC. Tegen het eind van het jaar zal de Jornada van de markt verdwijnen. lees verder..
bron: http://www.webwereld.nl/

(14-05-2002)

Wrist PDA

Uitbreiding voor PDA's

Wie het uit de zak halen van een zakcomputer al teveel moeite vindt, zou de aanschaf van de eerste Wrist PDA kunnen overwegen. Deze pols-horloge-computer van de firma Fossil is geschikt voor zakcomputers die werken op het Palm OS.

Om de Wrist PDA te kunnen gebruiken, heb je namelijk wel een zakcomputer nodig. Via een infraroodverbinding worden de benodigde gegevens van de pda overgezet naar het horloge. Vooralsnog is alleen een model beschikbaar dat samenwerkt met pda's gebaseerd op het besturingssysteem van Palm, maar een vergelijkbaar model voor Pocket PC volgt. Het apparaat is te koop op de website van de fabrikant Fossil voor 145 dollar (161 euro). De Wrist PDA heeft 190 KB geheugen,  en kan ook gewoon de tijd weergeven. " Carry your address book data information, date book, to Do Lists, and memo pad all on your wrist!"
voor meer informatie ga naar: www.fossil.com

bron: http://www.zdnet.nl

(14-05-2002)  

 

Wijnalmanak voor  pocket pc en Palm

Wijnalmanak Hubrecht Duijker beschikbaar op PocketPc & Palm

Uitgeverij Het Spectrum en New-E-Publishing brengen samen de wijnalmanak 2002 van Hubrecht Duijker uit, in een versie geschikt voor Palm, Psion, Windows CE/Pocket PC. Deze versie is te koop voor  €6,95 via www.RubiconBooks.com, de papieren versie kost € 9,75 en is te koop in de boekhandel.. Een gratis demoversie is te downloaden bij www.ebook.nl

lees verder...

 

(23-04-2002)

PDA & i-mode™ enquête

Personal Digital Assistant
Met de komst van de PDA kan iedere veldwerker nu direct zijn gegevens in de online database invoeren. Denkt u aan mobiele enquêteurs of enquêtrices die de enquêtes letterlijk vanaf elke locatie kunnen invoeren. De resultaten zijn op hun beurt weer live opvraagbaar m.b.v. de online database.  Een demo is beschikbaar op een echte PDA, met internet verbinding, uitproberen. Surf met de PDA naar: http://www.trydatheon.com/PDA

I-mode™ NEW
Een eenvoudige enquête of een poll is nu ook op de i-mode™ beschikbaar. Zie demo op de site van onlineenquete.nl

voor meer informatie ga naar: www.onlineenquete.nl

(10-04-2002)

Bellen met iPaq pocket pc

Bellen met iPaq pocket pc
Compaq zegt de eerste tri-band gsm/gprs uitbreiding beschikbaar te hebben voor de iPaq pocket pc. Met dit opsteekstuk kan de gebruiker wereldwijd gelijktijdig surfen op internet en telefoneren. Voor het stil ontvangen van telefoongesprekken kan het apparaat in de trilstand worden gezet. De software kan automatisch worden geactualiseerd via internet. 
voor meer informatie ga naar: GPRS Networks of Wireless Packs for the Compaq iPAQ Pocket PC

(10-04-2002)

Tabletpc 

Tussen servet en tafellaken DOOR HENK LANGERAK

Er is een nieuwe computer die in één beeldscherm, dat niet groter dan een A4-tje en niet dikker is dan een pocketboek, alle functies verenigt: de tablet pc. Handig om in de huiskamer of onderweg even te werken of te surfen op het internet. Maar let op: niet alle tablets kunnen hetzelfde. lees verder..

voor meer informatie ga naar: www.ad.nl

(10-04-2002)

uitgeverij.nu 

www.uitgeverij.nu 
Een nieuwe concept..voor € 3,- een boek op je harde schijf. Het gaat om boeken die niet meer verkrijgbaar zijn in de winkel of nog niet in de winkels zijn beland.  Zo tref je er boeken van Roy Martina aan, de arts die 20 boeken schreef over gezondheid, emoties en boeken voor zelfontwikkeling. Ook kun je een boek over je eigen Enneatype (je persoonlijkheid) of dat van iemand die je dat graag kado wilt doen down-loaden. Publiceer je eigen boek
Heb je een boek geschreven en weet je niet hoe je het uitgegeven moet krijgen, meld je dan als schrijver aan bij Uitgeverij.nu. Professionele publishers van Uitgeverij.nu kunnen dan je boek lezen en advies geven of het geschikt is om uit te geven. Als het geschikt is om uit te geven kan je het laten opmaken door de editors van Uitgeverij.nu en zal je boek via de site te koop zijn.
voor meer informatie ga naar: www.uitgeverij.nu

(2-04-2002)

eCommerce ePublishing eBooks


Het eBook over eBooks "eCommerce ePublishing eBooks" - door Eler - is nu ook verkrijgbaar voor de eBookMan 
Dit boek - in het Nederlands - geeft uitgebreide informatie over de stand van elektronisch publiceren in het algemeen en eBooks in het bijzonder. Deze versie maakt gebruik van de indexerings- en zoek-mogelijkheden van FUB eBooks. De tekst kan men in verschillende afmetingen tonen. De eBookMan heeft een scherm wat qua afmeting ligt tussen de PDA en de Tablet Pc, dus ideaal om overal te gebruiken.. 
De eBookMan is onder meer verkrijgbaar bij Donner in Rotterdam. Voor meer informatie..

(2-04-2002)

LOOX Siemens PDA


PDA - Siemens komt  met een nieuwe PDA uit: de LOOX is de opvolger van de SX45. De PDA is voorzien van Pocket PC 2002, bluetooth, GPRS add-on en low-power technology of the Intel PXA250
lees verder....

(28-03-2002)

Gemeente Houten en Palm & Pocketpc

Digitale Gemeente Houten nu ook voor handhelds

Naast de normale website van Stichting Digitale Gemeente Houten (SDGH) op www.houten.com is er nu ook een speciale versie beschikbaar voor handheld computers zoals Palm Pilots en PocketPC's. Deze website is in feite een gestripte versie van de normale website en is dusdanig ingericht dat hij eenvoudig off-line te lezen is. De populariteit van handheld computers is de laatste maanden enorm toegenomen. SDGH speelt hierop in zodat mensen bijvoorbeeld 's ochtens het actuele nieuws van de mobiele website op hun handheld kunnen downloaden om vervolgens op hun gemak in de trein te lezen.
Momenteel biedt de mobiele website het actuele nieuws alsmede een overzicht van vacatures en activiteiten in de regio Houten. De mobiele versie van SDGH is te vinden op www.houten.com/mobiel

Dit zou een voorbeeld voor gemeentelijke sites kunnen zijn, echter deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de gemeente Houten.

bron: http://www.nieuwsbank.nl
(28-03-2002)

Pocketpc in basisonderwijs


PocketPC, Epoc, Windows CE, Palm OS

IProfs heeft voor het basisonderwijs  mobiele applikaties ontwikkeld. Het project behelst een applicatie welke aan onderwijzend personeel de mogelijkheden biedt om de voortgang en de ontwikkeling van leerlingen in het basisonderwijs duidelijk en gestructureerd te kunnen vastleggen en te kunnen monitoren. Dit project is geheel op basis van java in combinatie met oracle lite database ontwikkeld.

bron: www.iprofs.nl
(28-03-2002)

Casio Cassiopeia E-200


Casio Cassiopeia E-200 : Gewaagde pda
Met de Cassiopeia E-200 Pocket PC 2002 haalt Casio zijn achterstand in op de concurrentie,die al langer het nieuwe besturingssysteem van Microsoft gebruikt. 

De E-200 is een degelijk toestel,uitgerust met 64 MB ram en uitbreidingsslots voor zowel CompactFlash Type II als Secure Digital/MultiMedia Card.Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het apparaatje zich nauwelijks boven de massa weet te verheffen:hij lijkt qua functionaliteit veel op andere pda 's
lees verder....

bron: www.zdnet.nl
(14-03-2002)

Tatung Nederland


TATUNG Tablet PC Tangy440
In Nederland wordt door een Taiwanees bedrijf, Tatung Netherlands BV, diverse handheld producten zoals WebPads en Tablet PC's gemaakt. Deze Tablet pc's werken onder Windows XP.
Read more 

www.tatung.nl

(7-03-2002)

Pocket PC-Club


Een nieuwe site over de Pocket Pc  is de Nederlandse PocketPC-club. De site wordt gemaakt door enthousiaste PocketPC-gebruikers die andere PocketPC-liefhebbers willen voorzien van nieuws, informatie, tips, hard- en software-testen (reviews) Prima site met veel informatie..

 

Intel en Microsoft bevestigen mobiele alliantie

Windows CE .Net geoptimaliseerd voor Xscale
De volgende versie van Windows CE zal geoptimaliseerd worden voor Intels nieuwste Xscale-chips voor mobiele en ingebedde toepassingen. Microsoft en Intel breiden daarmee hun nauwe samenwerking - ook bekend als de Wintel-alliantie - uit naar een nieuw terrein. Intel wil zijn positie in de pda- en mobiele telefoniemarkt verstevigen, terwijl Microsoft zijn mobiele Windows-besturingssysteem en zijn telefonieplatform een duwtje in de rug wil geven. Lees verder...


bron:
www.zdnet.nl
(7-03-2002)

Intel en Microsoft bevestigen mobiele alliantie

Windows CE .Net geoptimaliseerd voor Xscale
De volgende versie van Windows CE zal geoptimaliseerd worden voor Intels nieuwste Xscale-chips voor mobiele en ingebedde toepassingen. Microsoft en Intel breiden daarmee hun nauwe samenwerking - ook bekend als de Wintel-alliantie - uit naar een nieuw terrein. Intel wil zijn positie in de pda- en mobiele telefoniemarkt verstevigen, terwijl Microsoft zijn mobiele Windows-besturingssysteem en zijn telefonieplatform een duwtje in de rug wil geven. Lees verder...


bron:
www.zdnet.nl
(7-03-2002)

Microsoft Pocket PC 2002 Phone Edition

Microsoft introduceert Pocket PC Phone Edition
Op 19 febr.2002 kondigde Microsoft op het 3GSM World Congress 2002,  de nieuwste uitbreiding aan van de Pocket PC 2002-familie - de Pocket PC 2002 Phone Edition. Microsoft Pocket PC 2002 Phone Edition-software is een revolutionair softwareplatform, dat het beste van de PDA combineert met geïntegreerde mogelijkheden voor draadloze spraak en data. 
lees verder...


bron:
www.microsoft.com
(25-02-2002)


Palm nieuwste model

Nieuwe handcomputers van Palm verwacht
Palm zal begin maart twee nieuwe handcomputers presenteren: de m515 en m130. Beide krijgen een 16-bit kleurenscherm. 
De m515 wordt de opvolger van de m505 en krijgt dezelfde prijs: 399 dollar. In Nederland kost de m505 zo'n 545 euro. De m130 zal 280 dollar gaan kosten, zo bericht CNet op basis van 'bronnen'. De verwachting is dat Palm de nieuwe apparaten op 4 maart zal introduceren. Ook in Nederland organiseert Palm op die dag een 'perslunch'. Lees verder... 


bron:
www.webwereld.nl
(24-02-2002)

Digibieb in PCactive maart 2002

Site van de maand Digibieb
Het e-book wil nog niet echt aanslaan, al komen er langzamerhand meer titels beschikbaar. Op de website Digibieb staat een overzicht van deze titels alsmede nieuws over het nog betrekkelijk nieuwe fenomeen. Initiatiefnemer is de bibliotheek in Oss.. 

bron:
www.pcactive.nl
(24-02-2002)

Microsoft SmartPhone 2002

Microsoft toont nieuwe handcomputers
Microsoft toont samen met partners op de 3GSM-beurs nieuwe apparaten voor de mobiele markt. De Smartphone 2002 en de Pocket PC 2002 Phone Edition. De Smartphone 2002 is in eerste instantie een mobiele telefoon die uitgebreid is met de functies van een handcomputer. Microsoft levert de software van de handcomputers. Voorheen stond de SmartPhone 2002 bekend onder de codenaam Stinger. Het softwarebedrijf toonde het apparaat op het 3GSM World Congress dat in Cannes gehouden wordt. Zoals het er nu naar uitziet zal dit apparaat vanaf juni op de Europese markt verkocht worden. 

Naast de Smartphone demonstreerde Microsoft ook de Pocket PC 2002 Phone Edition. In tegenstelling tot de SmartPhone is de Pocket PC 2002 juist eerder een handcomputer die uitgerust is met een functie om te bellen. lees verder...  

bron:www.webwereld.nl

(24-02-2002)

Ebooks in Internet-idee

Alsof het gedrukt staat geeft het maart nummer van InternetIdee, p. 36 -39 een overzicht van de ontwikkelingen van het ebook. Interviews o.a. met Daniel Ropers van bol.nl " de steutel van succes is in handen van de uitgeverijen. Veel van hen zijn nogal angstig voor het nieuwe medium" " De bediening van de leesapparaten moet meer tegemoet komen aan de wens van de consument"  
bron: www.internetidee.nl

(24-02-2002)

Boeknet zonder e-books

Heel stilletjes heeft www.boeknet.nl zijn e-book's verwijderd van hun site. De titels van Frederick Forsyth in PDF-format waarvoor betaald moets worden, zijn niet meer verkrijgbaar. Ook alle informatie en gratis e-books zijn weg. Wie een van de twee betaalde titels heeft gedownload is in het bezit van iets unieks.
Het gaat nog niet goed met het Nederlandse e-book. 


bron: www.boeknet.nl

(5-02-2002)

Palm weer marktleider in Europa

Palm heeft zijn positie als marktleider op het gebied van handcomputers in Europa  heroverd op Nokia, aldus onderzoeksbureau IDC. 
Niettemin verliest Palm volgens het marktonderzoeksbureau nog steeds marktaandeel aan de PDA's die op Pocket PC en Windows CE, de besturingssystemen van Microsoft, draaien. 

Wat het besturingssysteem betreft, heeft Palm nog een marktaandeel van 43 procent. Dat was een jaar eerder nog 58 procent. Microsoft rukt op met een marktaandeel van 31 procent, tegen bijna 15 procent in 2000. Onder meer de handcomputers van Compaq en Hewlett-Packard maken gebruik van een besturingssysteem van Microsoft. Ook het Symbian/Epoc-OS wint terrein. Het marktaandeel van het besturingssysteem steeg van ruim 17 naar 23 procent. lees verder...


bron: www.webwereld.nl

(24-01-2002)

pc-active en het e-book 

Computertijdschrift Pc-active geeft een goed beeld van de huidige ontwikkelen van het e-book de zgn. 'Elektronische boeken" In februari 2002 nummer een overzicht van de hardware. In vorige maand is de software" besproken (januari nr. pc-actieve 2002) 
In 1998 verschenen de eerste exemplaren, getooid met namen als Rocket eBook en Softbook. Het boek in elektronische vorm, kort gezegd e-book, werd een fraaie toekomst voorspeld. Daarna gebeurde er veel maar bleef het akelig stil. Op de afgelopen Frankfurter Buchmesse peilden we huidige stand van zaken. Deze maand geven we u een beeld van de beschikbare software en wat saillante informatie over kraken. De volgende keer kunt u lezen wat er zoal beschikbaar is op het gebied van hardware. auteur: Dick Broer uitgave: PC-Active 144 en 145 (jan. / febr. 2002)


bron:
http://www.pc-active.nl/
(24-01-2002)

Sony stopt met Tablet PC

Verkoop van dure platte pc valt tegen Terwijl Bill Gates elke beurs aangrijpt om platte pc's onder de naam Tablet PC aan te prijzen als de grote belofte voor de toekomst, heeft Sony besloten zijn productlijn van platte pc's stop te zetten. Volgens het Japanse bedrijf valt de verkoop van de Vaio Slimtop tegen.

De Vaio Slimtop Pen Tablet was een redelijk exclusieve pc-lijn, die Sony nu snel laat verdwijnen. De computer werd geleverd met een touchscreen waarmee programma's onder Windows opgestart konden worden met een pennetje. Ook kon er rechtstreeks mee op het beeldscherm worden getekend. Hoewel de technologie en software van de Pen Tablet mogelijk terugkomen in toekomstige producten, wordt de productie van de huidige pc's gestopt en zijn plannen voor nieuwe modellen geschrapt.  Lees verder...


bron: http://www.zdnet.nl

(24-01-2002)

Palm plaagt met nieuwe pda 

'Psst': uitgekookte marketingcampagne voor nieuwe handheld
Na Apple heeft nog een it-bedrijf gekozen voor een plagerige campagne. Palm, dat normaal gesproken zijn kaken stijf op elkaar houdt over onaangekondigde producten, heeft goed gekeken naar de maker van de iMac en doet hun marketingactie dunnetjes over bij de introductie van de nieuwe pda. 

Op de website van Palm worden bezoekers aangemoedigd om "één van de eersten te worden die van nieuwe Palm-producten afweten". Wie zich aanmeldt krijgt een e-mail met daarin de tekst "Pssst" in grote letters. "Alles wat we kunnen zeggen is dat de nieuwste Palm handheld eraan komt. Erg snel." Vlak naast de mysterieuze boodschap staat een aankondiging van PalmSource, een conferentie voor ontwikkelaars die van 5 tot 8 februari in San José wordt gehouden. Palm zou deze beurs mogelijk kunnen aangrijpen om een nieuwe zakcomputer te introduceren. .

Tweede kans voor i705

Palm heeft meerdere nieuwe apparaten in de planning staan, maar waarschijnlijk komt de opvolger van Palm VIIx met draadloze internetmogelijkheden het eerst aan de beurt. Lees verder...


bron: http://www.zdnet.nl

(24-01-2002)

Gratis PDF-boeken: ComputerCompact
Uitgever A.W. Bruna brengt 2 gratis online-boeken uit voor PC-gebruikers onder de naam ComputerCompact. Als een soort e-book-stunt staan twee van de boekjes gratis op het internet, als een PDF-document. "Beginnen met Word" en "Presenteren in PowerPoint". Men kan de boekjes ook voor € 7,95 (ƒ 17,52) in de boekwinkel kopen. Het boekje over Word is bedoeld voor mensen die nog nooit een tekstverwerker hebben gezien. 
Bron: http://www.computercompact.nl
(24-01-2002)

Hiptop wordt de hipste pda/telefoon

Nieuwe mobiele telefoon/pda-combinaties op de CES
Met een beeldscherm dat 180 graden kan draaien, een ingebouwde gsm/GPRS module en een compleet toetsenbord is de Hiptop een van de meest complete telefoon/pda-combinaties die op de CES in Las Vegas te zien zijn.

Het apparaat kost 200 dollar en is volgens producent Danger dit jaar ook in Nederland te koop.  Lees verder...

bron: http://www.zdnet.nl
(24-01-2002)

 

 

Microsofts Mira linkt tv met PDA


Microsofts Mira linkt tv met handcomputer
Maandag, 7 januari 2002 - Mira is de nieuwste telg in de Microsoft-familie. Bill Gates onthult vandaag de kruising tussen een pda en een afstandsbediening voor de televisie. 

Met Mira heeft Microsoft een multifunctioneel apparaat voor in de huiskamer voor ogen. Het apparaat is een stuk groter dan de gemiddelde pda. Mira is gebaseerd op het Pocket-PC systeem van Microsoft. Dat maakt het mogelijk dat de gebruiker hem kan gebruiken als een handcomputer waarmee onder meer over internet gesurft kan worden. Lees verder...


bron: www.webwereld.nl

Headset computer

Vanaf maart 2002 heb je geen mobiele telefoon, MP3-player, laptop of ander draagbare zaken meer nodig, maar kun je volstaan met een draagbare computer op je hoofd. Het bedrijf Xybernaut heeft een computer ontwikkeld genaamd Poma, die je al wandelend de mogelijkheid geeft je e-mail te checken, muziek te luisteren en te telefoneren.

De Poma is een kruising tussen een laptop, een PDA (Personal Digital Assistant) en een mobiele telefoon. De Poma is zo groot als een pocketboekje en heeft een kleurendisplay van 3 centimeter die op het hoofd gezet kan worden. 


Bron: www.xybernaut.com/poma/
(24-01-2002)

Palm : stijgende verkoop e-books

Palm meldt stijgende verkoop e-books
Het Amerikaanse technologiebedrijf Palm meldt het afgelopen jaar 40 procent meer e-books te hebben verkocht. Het bedrijf verkocht in 2001 180.000 elektronische boektitels. Bovendien zegt het 1000 nieuwe klanten per week te hebben verwelkomd.
lees verder....
 

bron: www.telegraaf.nl

Test PDA'S in PC-active

PDA's, De nieuwe generatie 
In het nummer van PC-Active dat nu in de winkels ligt (januari 2002) wordt de nieuwe generatie PDA's (Personal Digital Assistants) getest. De specificaties van de drie geteste exemplaren vindt u hieronder. Lees verder...
 

bron: www.pc-active.nl/


Windows CE net klaar voor lancering 2002


Donderdag, 27 december 2001 - Windows CE. Net is gereed. Het embedded besturingssysteem voor onder meer pda's zal in januari op de markt worden gebracht. Door Laurens Verhagen 

De precieze introductiedatum van Windows CE .Net is nog niet bekend. In ieder geval zal het ergens volgende maand zijn. CE .Net stond vroeger bekend onder de codenaam Talisker en is bedoeld voor mobiele apparaten als smartphones, pda's en bijvoorbeeld ook digitale camera's en opzetkastjes. Lees verder..

bron: www.webwereld.nl


Nieuw voor PocketPC 2002?


Compaq iPAQ PocketPC 3870, HP Jornada 565 & Toshiba PocketPC e570
Deze drie pda's hebben een heel eigen karakter, maar de hamvraag blijft welke toegevoegde waarde deze drie fabrikanten aan het besturingssysteem PocketPC 2002 kunnen geven. Het antwoord vindt u in extra poorten en -natuurlijk- draadloze communicatie.


bron: ZDNet.nl

ICT Zakwoordenboek


ICT Zakwoordenboek Author: Hein van Steenis 
ISBN: 90 395 1923 4 , 336 p. 2001, Academic Service, Nederlandstalig.Filesize: 612 Kb 
Heeft u dagelijks met computers, internet en telecommunicatie te maken en komt u regelmatig onbekende vaktermen tegen? Dan is het Zakwoordenboek computers, internet en telecommunicatie echt iets voor u. In het boek worden meer dan 10.000 Amerikaans-Engelse termen verklaard.
In helder Nederlands wordt eindelijk de computergeheimtaal ontrafelt. Van de succesvolle boekuitgave is nu ook een e-bookversie beschikbaar. Want wat is er makkelijker voor PC gebruikers dan dit handige woordenboek op de PC of Laptop altijd beschikbaar te hebben?
In de winkel kunt u het ICT zakwoordenboek kopen voor fl 45,-, u bespaart dus meer dan 20%.

U kunt een gratis proefversie hieronder downloaden.ICT Zakwoordenboek voor Microsoft Reader.

Bron: www.rubiconbooks.com

De goudmijn van Gutenberg


Uitgeven in een nieuw tijdperk E-book 
Na verschijning van de papieren versie op 16 november 2001 kan op de site www.goudmijnvangutenberg.nl ook een digitale versie gedownload worden voor uw pc, pda, pocket pc of e-book. De goudmijn van Gutenberg: Uitgeven in een nieuw tijdperk, Mathijs Suidman. Plataan, Zutphen. ISBN 9058071219; 160 blz.-fl41,76 (euro18,95)


Gates: TabletPC binnen vijf jaar populairste


Maandag, 12 november 2001 - Binnen vijf jaar zal de Tablet PC de populairste computer in de Verenigde Staten zijn, voorspelt Bill Gates die denkt dat we aan de vooravond van een 'digitaal decennium' staan.

Gates deed zijn voorspelling tijdens de openingstoespraak van de computerbeurs Comdex die zondag in Las Vegas van start ging. De Microsoft-topman gaf toe dat 2001 'een van de moeilijkste jaren voor de wereld als geheel en voor de industrie' is geweest, maar hij heeft goede hoop voor de toekomst.
lees verder..


bron: www.webwereld.nl

Microsoft verliest fors terrein handcomputers


Den Haag, 10.20 uur - Microsoft verloor in het derde kwartaal bijna de helft van zijn marktaandeel in handcomputers en komt nu uit op 18 procent. Dit constateert marktanalist Gartner. De onderzoekers wijten de terugval aan de introductie van PocketPC2002, het nieuwe besturingssysteem. Veel potentiële klanten zouden de aanschaf van een handcomputer hebben uitgesteld tot de nieuwe software beschikbaar was.

bron: http://www.automatiseringsgids.nl (6-11-2001)


Um²C


De UM2C gebruikersgroep, de Usergroup for Medical Mobile Computing, hebben een prima site over Palm, Pocketpc e.d. UM2C is de eerste landelijke en platform-onafhankelijke zakcomputervereniging voor en door medisch personeel en heeft ten doel het ondersteunen en bevorderen van het gebruik van zakcomputers binnen de medische sector.

Dit betreft niet alleen medisch studenten, artsen en verpleegkundigen, maar ook medisch ondersteunend en onderzoekend personeel. Dus iedereen die in en om ziekenhuizen en andere zorginstellingen werkzaam zijn.

 

Microsoft integreert Flash in Windows CE
Microsoft integreert de Flash-speler van Macromedia standaard in de embedded versie van het besturingssysteem Windows CE. Fabrikanten die Windows CE willen toepassen in hun apparaten kunnen van Microsoft tegen een gereduceerde prijs een licentie kopen waarmee Flash onbeperkt gebruikt kan worden. De zogenoemde embedded versie van Windows CE kan bijvoorbeeld gebruikt worden in mobiele telefoons, opzetkastjes of navigatiesystemen voor de auto. Lees verder.. Bron: www.webwereld.nl

Adobe lanceert Acrobat-reader voor handheld
Adobe introduceert onder andere nieuwe software-applicaties, zoals een nieuwe versie van Acrobat Reader waarmee gebruikers van handhelds pdf-bestanden kunnen bekijken. 
De nieuwe versie van Acrobat Reader, die in bèta-versie beschikbaar is, reduceert pdf-bestanden zodat ze op een klein scherm kunnen worden weergegeven. Vooralsnog werkt de bèta-versie alleen op HP's Jornada, Compaq's iPaq en Casio's Cassiopeia. Ook is er software beschikbaar voor het besturingssysteem van Palm. Lees verder..  Bron: www.webwereld.nl

De laatste 10 Rocket e-Books te koop in Nederland!
BoekNet heeft nog 10 (de laatste in Nederland, misschien zelfs ter wereld) Rocket e-Books te koop. Het gaat hier om de beste ebookreader met het beste afleesscherm en voldoende geheugen voor een tiental boeken. Ideaal voor op (zaken)reis. In deze reader - die met luxe en handzame draagtas komt - kunt u tekstbestanden (bijvoorbeeld notulen of aantekeningen), html-bestanden (allerlei documenten van Internet) en speciale Rocket e-Book bestanden lezen.
Helaas ze zijn al uitverkocht!!!!

Gratis e-mail jeugdboek bij www.lemniscaat.nl om te zetten in e-book.
Je bent op de site van Arthur - de zienersteen. Als je je nu aanmeldt voor een abonnement ontvang je in 6 weken het hele boek in afleveringen gratis in je e-mailbox! Aanmelden tot 31 december 2001. De eerste drie hoofdstukken worden per 1 september 2001 verstuurd.

 

Spectrum-directeur Ewoud van Arkel: "het blijft erg moeilijk geld te verdienen met elektronisch uitgeven". Artikel in Boekblad, nieuws editie, van 7 september 2001, op pagina 3 over dat "exploitatie van e-books lastig is".

Microsoft kondigt Pocket PC 2002 aan
Microsoft heeft op de Demomobile 2001 conferentie haar nieuwe Pocket PC 2002 besturingssysteem voor handheld PC's voorgesteld en het is overduidelijk dat Microsoft hiermee mikt op de professionele gebruiker. Het meest opvallend zijn de mogelijkheden op gebied van automatische configuratie en de interoperabiliteit met toepassingen die zijn gebaseerd op het Palm besturingssysteem. Zo biedt Pocket PC 2002 ondersteuning voor het in Palm-milieus erg populaire Graffiti en beaming via infrarood. Andere nieuwigheden zijn de ingebouwde mogelijkheden voor zaken als antivirussoftware en virtual private networks (VPN) (het verkrijgen van mobiele toegang tot bedrijfsdatabases), terwijl ook de wachtwoordbeveiliging verbeterd is en er een nieuwe versie van de Windows Media Player werd geïntegreerd die ondersteuning biedt voor streaming videobestanden. Nu al heeft Hewlett-Packard besloten om het Pocket PC 2002 besturingssysteem te gebruiken in haar fonkelnieuwe Jornada 565 en 568 handheld PC's die begin oktober zullen worden gelanceerd.
(Engelse Bron: InfoWorld) (NL bron: www.uptobyte.com.)

Nieuwe Visor handhelds van Handspring
Handspring zal begin volgende week twee nieuwe Visor handhelds voorstellen, waarvan er eentje (de Visor Pro) is uitgerust met een intern geheugen van 16 MB, een primeur voor een toestel dat met het Palm besturingssysteem werkt. De Visor Neo (199 dollar) is op de naam na in feite identiek aan de Visor Platinum. Hij zal beschikbaar zijn in drie verschillende kleuren. Zowel de Pro als de Neo krijgen een monochroom scherm en verschillen in design nauwelijks of niet van de Deluxe en Platinum modellen. De Pro kost evenveel als de Visor Edge (299 dollar), en ondanks het feit dat hij iets dikker is, zullen huidige eigenaars van een Visor de Pro verkiezen vermits deze is uitgerust met een ingebouwd Springboard uitbreidingspoort. De lancering van nieuwe modellen houdt in dat de Platinum vrij snel uit het aanbod zal verdwijnen, dit in tegenstelling tot de Visor Deluxe (169 dollar) die zeker nog tot de kerstperiode zal worden verkocht.(NL bron: www.uptobyte.com.)
(Bron: News.com)

Nieuwe Cybiko handheld voor tieners
Het door America Online (AOL) gesteunde Cybiko bereidt de lancering van de nieuwe en snellere Cybiko Xtreme voor. De eerste Cybiko werd bijzonder populair bij jongeren: er werden reeds meer dan 500.000 stuks van verkocht. De Cybiko Xtreme zal 139 dollar kosten.

Computable,  besteedt in nummer 35 van 31 augustus 2001 aandacht aan : Coster V2.0
Het elektronische boek begint aan zijn opmars. Adobe is met zijn 'e-paper'-initiatieven druk bezig zich een positie op de markt te verwerven. Ook Microsoft mengt zich in de strijd. (lees het online-artikel)

Na downloadbare muziek ook downloadbare boeken
Hoewel illegale downloads bij Napster aan banden worden gelegd, duikt er alweer een nieuwe copyright-uitdaging op. Tegenwoordig zijn meer en meer bestsellers illegaal te downloaden op Internet.
Dankzij Napster en co heeft de wereld kunnen kennismaken met het downladen van mp3’s. Nu deze gratis bibliotheek aan banden is gelegd, duikt er nieuw copyrightprobleem op. Dit keer is het echter niet muziek maar boeken die online te verkrijgen zijn. Bij file-sharing programma’s als Gnutella staan volledige manuscripten van de populairste boeken ter beschikking. Niet minder dan 7300 titels zijn er integraal en gratis. Meestal zijn de boeken ingescand en op die manier omgezet in een electronisch dowument. De meest gedownloade boeken zijn momenteel “Harry Potter” van J.K. Rowling en “In de ban van de Ring” van Tolkien, niet toevallig boeken die binnenkort in filmversie in de bioscoop verschijnen. Van Harry Potter zijn er maar liefst reeds 700 individuele kopieën gedownload.. Naast het scannen van “papieren” boeken, komt met de technologie van het eBook, een nieuw probleem naar voor. Ebooks zijn immers online te downloaden boeken om te lezen op je PC of in een speciale eBook-reader. Dit zal gebeuren tegen betaling, maar hackers hebben al manieren gevonden om de codes te kraken en eBooks gratis en illegaal te kopiëren. Momenteeel is de eBook-industrie nog kleinschalig, maar weldra zal dit electronische boek een nieuwe uitdaging vormen voor internetbeveiligers… 
bron: www.internetaddict.be (org.bron:www.envisional.com)

Komt Sharp met PDA Zaurus naar Europa ?
De Japanse fabrikant Sharp wil nog voor het einde van dit jaar zijn PDA Zaurus commercialiseren op de Amerikaanse markt en in Europa.

Het prototype van deze nieuwe PDA zal op 25 augustus aan de pers worden voorgesteld op de IFA (Internationale Funkausstellung) in Berlijn. Opvallend is dat het toestelletje niet draait onder Palm OS, noch op Windows ME, maar wel op Linux! Naar verwachting wordt de Zaurus in het laatste kwartaal van 2001op de Europese en Amerikaanse markt geïntroduceerd. De constructeur hoopt er wereldwijd zo’n miljoen exemplaren van te verkopen, een schatting die overeenstemt met het recente onderzoek van IDC. Volgens dat onderzoekbureau zou de gecumuleerde verkoop van PDA’s over de hele wereld tijdens het jaar 2000 13,6 miljoen bedragen, met een jaarlijkse verkoopsgroei van 39%. Als Sharp dan zijn doelstelling haalt, heeft het meteen een wereldwijd marktaandeel van meer dan 5%, en dat is wel een heel ambitieuze opzet. Eerder onbekend bij ons, is de Zaurus een heuse vedette in het land van de rijzende zon met een marktaandeel van 1op 3. In haar concurrentiestrijd met Sony, Toshiba en NEC zal Sharp wel de Japanse invalshoek van de Zaurus moeten aanpassen eer het veel ambities mag koesteren in onze contreien.
bron: www.internetaddict.be /Frédéric Bruynings 
Links : http://www.sharp.co.uk

Penguin zet 200 boeken op internet

Tweehonderd boeken die door de Britse uitgeverij Penguin worden uitgegeven, zijn vanaf september op internet te lezen. Het gaat daarbij om klassieke werken als Emma van Jane Austen en Frankenstein van Mary Shelley, maar ook nieuwe romans worden online gepubliceerd. Dat heeft het uitgeefconcern Pearson, eigenaar van Penguin, maandag volgens de BBC meegedeeld. 

De boeken kunnen vanaf 17 september van de website van Penguin of van internetbedrijven als Amazon worden gedownload. Penguin heeft met opzet onder de tweehonderd boeken ook romans gekozen die vooral jongeren aanspreken omdat die, liever dan ouderen, boeken vanaf een scherm zouden lezen. Een woordvoerster van de uitgeverij zegt dat Penguin aanwezig wil zijn bij de geboorte van een nieuwe markt. "De markt van elektronische boeken staat nog in zijn kinderschoenen, maar wij moeten erbij zijn. Men voorspelt dat die markt de komende vijf tot tien jaar belangrijk wordt'', zegt de woordvoerster.
Penguin wil zijn boeken in PDF-formaat beschikbaar stellen
Lees verder en bron: http://www.en.nl/998325526172.html

Ebook.nl is in augustus 2001 een eigen nieuwsdienst over e-books gestart.


Nieuwe e-book site over e-books

online artikelen zoeken met:
02-08-2001 - 'Adobe moet Russische programmeur bijstaan' - De Telegraaf
24-07-2001 - Adobe pleit voor vrijlating Russische programmeur - De Telegraaf
20-07-2001 - Kritiek op rol Adobe in e-book zaak - De Telegraaf
19-07-2001 - Random House zet strijd e-books voort - De Telegraaf
18-07-2001 - Rus opgepakt wegens kraken e-book encryptie - De Telegraaf
13-07-2001 - `Digitaal boek is geen boek' - Algemeen Dagblad
12-07-2001 - Amerikaanse rechter: e-book is geen boek - De Telegraaf
09-05-2001 - Nog geen uitspraak in kwestie e-book - De Telegraaf
07-05-2001 - Juridische strijd rond auteursrecht e-book - De Telegraaf
15-04-2001 - Prijs e-book te hoog - De Telegraaf
10-04-2001 - Amazon en Adobe brengen e-books op de markt - De Telegraaf
03-08-2001 - Zonder handen het Internet op - Haagsche Courant

Ubl Soft brengt gametitels naar PDA

Ubi Soft komt eind dit jaar met 15 speltitels voor PDA's. Het bedrijf werkt hiervoor samen met LudiGames
Nog voor kerstmis 2001 maakt "Rayman" voor de Palm OS en 'Rayman Pocket PC' zijn debuut. Andere titels die op stapel staan voor PDA's zijn 'Tom Clancy's in Depth', 'Chessmaster', first person shooters 'Mars' en 'Infested Ground' alsmede het puzzelspel 'Traffic'. (bron: Digitailing 8 aug. 2001)
Toshiba stelt Genio voor
Dat Toshiba al een tijdje broedde op een eigen Pocket PC handheld computer was je ondertussen genoegzaam bekend. Begin deze week zal het de sluier rond haar nieuwe project definitief weghalen met de officiële voorstelling van Genio. De eerste versie van de Genio zal uitsluitend in Japan worden verkocht, maar later dit jaar wil Toshiba de Amerikaanse markt veroveren met een "volledige portfolio" van Pocket PC handhelds. De Genio is net als de iPaq van Compaq uitgerust met een 206-MHz StrongARM processor, een intern geheugen van 32 MB en een TFT LCD-kleurenscherm (65.536 kleuren).

Verder is Genio voorzien van een CompactFlash en een Secure Digital uitbreidingssleuf voor extra flashgeheugen. De eerste Genio zal beschikbaar zijn in twee uitvoeringen: met of zonder een IBM Microdrive van 1 GB. Het model zonder Microdrive (Genio e550) zal reeds op 20 augustus worden gelanceerd, maar wie er graag wat extra opslagcapaciteit (IBM Microdrive) bij wil, zal moeten wachten op de lancering van de Genio e550/MD die voorzien is voor eind september. (bron: www.uptobyte.com.)
Website: http://genio-e.com/pda/ (Japans)

Overname eBook.nl door New-E-Publishing
Begin juli 2001 zijn de website en de diensten van eBook.nl in handen gekomen van New-E-Publishing. 

Voorlopig worden er geen betaalde eBooks aangeboden via eBook.nl. Van Kempen: "Middels een kleine enquête op eBook.nl, is duidelijk geworden dat ruim 60% van de respondenten in de toekomst wil betalen voor een eBook. Voorlopig worden de betaalde eBooks aangeboden via RubiconBooks.com omdat bij RubiconBooks de technische infrastructuur daarop ingericht is en bij eBook.nl nog niet. Daardoor blijven de commerciële en niet-commerciële aanbiedingen van New-E-Publishing beter gescheiden." (lees verder..)

Microsoft geeft broncode Windows CE vrij
In een poging om de concurrentie aan te gaan met de verschillende open-source initiatieven van de laatste jaren heeft Microsoft beslist om de broncode van Windows CE 3.0 vrij te geven. Een en ander moet programmeurs de mogelijkheid bieden om de code aan te passen aan hun eigen behoeften, maar in tegenstelling tot gelijkaardige open-source initiatieven waar de wijzigingen gratis ter beschikking moeten worden gesteld van de development community, werkt Microsoft met een "Shared Source License". Deze biedt programmeurs wel de mogelijkheid de broncode te wijzigen, maar verbiedt hen om de aangepaste code beschikbaar te stellen voor commerciële doeleinden. Programmeurs vrezen trouwens dat het downloaden van de broncode hen juridisch in moeilijkheden kan brengen: indien Microsoft hen wil beschuldigen van het kopiëren van een broncode voor eigen projecten, heeft het een bewijs in handen dat de code door hen werd afgehaald. Daar komt nog eens bij dat geïnteresseerden zich eerst dienen te registreren voor Microsofts Passport service vooraleer ze toegang krijgen. (bron: www.uptobyte.com.)

NEC kiest voor handhelds
De markt voor handheld computers krijgt er weer een belangrijke speler bij: de Japanse computergigant NEC heeft plannen om tegen het einde van dit jaar haar eerste handheld PC op de markt te brengen. NEC opteert niet voor het populaire Palm OS, maar voor het Windows CE besturingssysteem van Microsoft, een keuze die te maken heeft met de krachtige mogelijkheden op gebied van multimedia en de iets vlottere mogelijkheden om het toestel te verbinden en te synchroniseren met een gewone PC. Net als de iPaq van Compaq zal de NEC in haar handheld gebruik maken van Intels StrongARM processor. Het toestel wordt ook uitgerust met een CompactFlash slot en een Secure Digital geheugenkaart-slot. NEC gaf geen enkele prijsindicatie, maar zegt wel dat het in de eerste plaats mikt op de bedrijfswereld. (bron: www.uptobyte.com.)

Psion stopt met handhelds
De bijzonder lage koers van haar aandeel heeft het Britse Psion min of meer verplicht om harde maatregelen te nemen: het bedrijf heeft aangekondigd dat het zich niet langer zal toeleggen op handheld PC's en zich in de toekomst meer en meer wil focussen op wireless netwerkoplossingen voor de zakelijke markt. Als gevolg van deze herstructurering verliezen 250 werknemers van het bedrijf hun job. De huidige voorraad handhelds (Revo, Pevo Plus en 5mx) zal nog worden verkocht, maar er worden geen nieuwe modellen meer ontwikkeld. De voor deze zomer aangekondigde Psion met Bluetooth-ondersteuning zal het levenslicht dus nooit zien. Volgens vele analisten heeft Psion een strategisch verstandige beslissing genomen: Psion beschikt immers niet over de nodige financiële armslag om de strijd aan te gaan op de consumentenmarkt. Het verloor de laatste jaren ook steeds meer marktaandeel tegenover de handhelds die gebruik maken van het Palm of het Pocket PC besturingssysteem. De terugtrekking van Psion uit de handheld markt doet ook vragen rijzen over de toekomst van Symbian, het consortium dat Psion samen oprichtte met Nokia, Motorola en Ericsson. Waarschijnlijk is ook Symbian ten dode opgeschreven. (bron: www.uptobyte.com.) (Engelstalige
Bron: Information Week)

Elektronisch buigzaam papier stapje dichterbij
Woensdag, 25 april 2001 - Bell Labs en E Ink zijn er in geslaagd een goedkope manier te vinden om flexibele beeldschermen te produceren. 
Het idee van buigzame LCD-schermen is niet nieuw, diverse partijen werken aan een dergelijke technologie. Het Amerikaanse Bell Labs en E Ink stellen een doorbraak te hebben bewerkstelligd door het elektronisch papier op een manier te produceren die ook geschikt is voor massaproductie, zo meldt BBC News. lees verder .. bron: www.webwereld.nl

De weg kwijt in de eigen vestzak
Parool / Internet, zaterdag 2 juni ... overspoeld met allerlei nieuwe hebbedingetjes, zoals Ipaq vestzak- pc's, Palm handcomputers en Nokia- telefoons met Snake- spelletjes, zal het merendeel van deze apparaten nog voor het einde van dit jaar verouderd zijn. - Iedereen in de elektronica- in dus trien lees verder ...

 

Al meer dan één miljoen Pocket PC's verkocht
Volgens Microsoft zijn er op nauwelijks tien maanden tijd reeds meer dan één miljoen handheld PC's over de toonbank gegaan die gebruik maken van het Pocket PC besturingssysteem. Op dit moment staat de teller zelfs al op 1,25 miljoen stuks. Pocket PC werd in april 2000 geïntroduceerd. Bron: www.uptobyte.com

Palm emulator
Wie nog geen palm heeft kan met de emulator toch aardig op zijn PC een echte palm nabootsen en palm software (*.rom) uittesten. Download de Palm-emulator

 

nog meer vorige Nederlands nieuws

 

Home
 

© 2000 Sander van den Akker.
Info: Openbare Bibliotheek Oss